Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:08 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De astăzi, Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare!

ro

29 Jan, 2016 14:19 1182 Marime text
 
Pensiile speciale pentru parlamentari intră în vigoare de astăzi, însă abia săptămâna viitoare vor fi elaborate normele de aplicare. Pe baza acestor norme de aplicare, parlamentarii care vor să beneficieze de pensiile speciale, trebuie să îşi facă dosarul.
 
Se pare că peste 100 de foşti şi actuali deputaţi şi senatori s-au înghesuit să-și depună solicitările pentru primirea banilor, deși nu au fost publicate normele de aplicare ale legii. Oricum, vor fi nevoiți să depună alte documente după publicarea normelor cu pricina.
 
Anul trecut în 15 decembrie, senatorii şi deputaţii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar. În 23 decembrie, Iohannis a promulgat legea legea pentru completarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, care introduce pensiile speciale pentru parlamentari. Preşedintele nu mai putea respinge proiectul de lege, singura cale de atac ar fi fost doar contestarea acesteia la Curtea Constituţională, însă şeful statului anunţase că nu va recurge la acest instrument constituţional.
 
Parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei, cuantumul fiind de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.
 
Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.
 
Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată în luna iunie, fiind însă trimisă spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis. Comisia pentru statut a modificat, în mai multe rânduri, proiectul, fiind apoi amânată dezbaterea în plen.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii