Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:03 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE-Dacă până în septembrie nu se fac demersuri pentru un spital regional, pierdem fonduri europene

ro

19 May, 2016 14:35 1507 Marime text
Senatorul Nicolae Moga susține la această oră o conferință de presă. El a declarat că în cazul în care până în septembrie nu se fac demersuri pentru Spitalul regional pierdem fonduri europene.
 

”Acum se vrea Spital regional la Cluj, Iași și Craiova”, spune senatorul.

 
El a declarat că a adresat o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș și vicepremierului Vasile Dâncu în care subliniază importanța unuia semenea spital, atât pentru sistemul sanitar, cât și pentru cercetare și deservirea mai multor obiective economice situate în județul Constanța.
 

”În plin sezon estival la Spitalul Județean de Urgență Constanța solicitarea este cu mult peste capacitate, atât ca personal medical, cât și din punct de vedere al capacității SCJU Constanța. Nu avem spital de pediatrie, ceea ce îngreunează și mai mult situația. Demersul meu nu are nicio legătură cu campania electorală”, a subliniat Moga. 


Senatorul a subliniat că există studiu de fezabilitate, există terenul alocat și există avize date, dar care trebuie doar reînoite.
 

”Și asta în condițiile în care în celelate județe vizate nu sunt îndeplinite aceste etape. Premierul a făcut o comisie speccială care să analizeze situația spitalelor, a unităților sanitare publice pe regiuni. De aceea era momentul să intervenim prompt și să prezentăm situația existentă în Constanța. Avem cele mai puține spitale. Aici avem un punct geostrategic național și internațional căruia trebuie să îi facem față. Această scrisoare deschisă se impunea și ca urmare a punctului de vedere înaintat la cererea mea cu referire la starea de fapt din sistemul sanitar de la nivelul județului Constanța. Punctul de vedere aparține Direcției de Sănătate Publică Constanța și este semnat de directorul executiv al DSP Cristina Schipor, iar datele sunt relevante”, a mai spus Moga.

UPDATE, ora 14.40:


Senatorul a afirmat că în acest context, se impune realizarea la Constanța a unui spital regional de urgență cât mai rapid.
 

”Suntem total depășiți de necesarul în ceea ce privește intervențiile în sistem de urgență. Depășiți atât ca personal medical, cât și ca spațiu și aparatura necesare. Asta încalcă prevederile Constituției României unde se menționează că dreptul la sănătate este garantat”, a arătat Moga. 


Alaltăieri a fost înaintată scrisoarea deschisă și nota de fundamentare a DSP Constanța către premierul Cioloș și vicepremierul Dâncu.
 

”Noi trebuie să facem doar proiectul în contextul prezentat și cu argumentele indicate. Mă interesează ca acest spital regional să se facă la Constanța. La Iași există probleme în instanță încă neclarificate, iar dacă nu acționăm până în septembrie urgent pierdem banii europeni alocați pe acest exercițiu financiar europen. Am discutat pe această temă și cu europarlamentarul Corina Crețu. Am putea obține 50 milioane de euro pe spital, suma totala fiind de 156 milioane de euro, bani nerambursabili. Am discutat și cu prefectul Nicolaescu pe această temă. Toți parlamentarii de Constanța sunt de acord, dar trebuie să forămm nota pentru că acum e momentul. Nu ne mai permitem să pierdem niciun euro din sumele alocate României. Sunt sceptic. Cred că la Iași nu se va rezolva problema juridică existentă, la Craiova nu este afluxul de turiști de pe litoral. O analiză serioasă confirmă necesitatea pentru Constanța. Dacă e nevoie voi aduce și alte argumente cu riscul de a se plictisi de mine la Guvern. Nu voi lua piciorul de pe accelerație pe această problemă. Este în interesul constănțenilor și trebuie insistat. Constanța este a doua regiune ca mărime a țării cu o populație numeroasă, ceea ce reprezintă argumente care sper să convingă. Dacă nu am un răspuns rapid ma voi duce personal la premier și vicepremier, pentru a grăbi lucrurile, având în vedere că termenul este limitat”, a mai spus Moga.  

Ti-a placut articolul?

Comentarii