Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:23 22 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. 75 de ani de la bombardamentul aviației sovietice. Au fost distruse Catedrala Arhiepiscopală și Peninsula

ro

03 Aug, 2016 05:58 1404 Marime text
Istoria consemnează că la 3 august 1941 aviația sovietică a dezlănțuit un puternic bombardament asupra orașului-port Constanța.
Una dintre clădirile doborâte aproape în totalitate a fost Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.  

Bombardamentul sovietic a afectat altarul, catapeteasma cu icoanele și pictura, care au fost avariate și parțial distruse.
Resfințirea așezământului de cult s-a săvârșit în 1951 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Justinian și de către Prea Sfințitul episcop Chesarie Păunescu.
Catedrala Arhiepscopală face parte dintre monumentele zidite în perioadă ce a urmat războiului de independenţă din 1877, perioada care a constituit pentru statul nostru un salt în progresul social-istoric şi economic şi din care au rămas edificii de valoare apreciate pentru stilul lor şi mai ales pentru rezistenţa şi durabilitatea lor.
Exteriorul bisericii, în cărămidă presată cu centuri de ciment profilate simetric, ridică valoarea monumentală a clădirii declarată din anul 1953 monument de arhitectură şi înscris pe literă 4 la nr. 3327/1954.
Piatra fundamentală a fost pusă la 4 septembrie 1883, în timpul episcopului Iosif Gheorghian al Dunării de Jos, ales mai târziu Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Romane. Prima pictură a fost executată în ulei de pictorul Gh. D. Mirea între anii 1885-1888 în stil realist, mult discutată sub aspect religios şi considerată la acea vreme ca necorespunzătoare. Până în anul 1925 a servit ca biserica parohială pe o fundaţie slabă care a cedat uşor vremii şi care, în urma bombardamentului din timpul celui de al doilea război mondial, s-a deteriorat.
Până în anul 1925 a servit ca biserica parohială; între 1925-1950 a fost folosită în calitate de Catedrală episcopală a fostei episcopii a Tomisului.
Același bombardament a mai distrus clădiri si instalații portuare dar și clădiri din zona peninsulară.  
Sursa text: wikipedia+arhiepiscopia tomisului
Sursa foto: fototeca ortodoxiei romanesti
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii