Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine a scumpit pâinea după reducerea TVA

ro

07 Sep, 2013 10:25 2428 Marime text
Cei zece producători care au scumpit pâinea de la 1 septembrie, în ciuda reducerii TVA, sunt firme "micuţe", fără impact major asupra pieţei, susține ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Cred că este mai puţin importantă lista cu cei zece producători care au scumpit pâinea, nu sunt producători mari, sunt producători micuţi, care vând probabil la magazine de la colţ de stradă, care nu au niciun fel de impact major asupra pieţei. Cred că efectul şi mesajul pe care voiam să îl transmitem este acela că peste 80% din producători şi comercianţi au redus preţul, deci suntem pe cale de a îndeplini unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus cu reducerea TVA-ului la pâine, acela de a reduce preţul", a afirmat Constantin, citat de agerpres.ro.

Ministrul Agriculturii a mai spus că următorul pas după scăderea TVA-ului la pâine, de la 24 la 9%,
este îndeplinirea obiectivelor care să permită reducerea taxei în rândul cărnii, fructelor şi legumelor.

Recent, premierului Victor Ponta a anunțat că zece companii de panificație au scumpit produsele, în urma scăderii TVA la pâine, iar micii producători au menţinut preţurile.

75-80% au redus prețul pâinii

Și asta în timp ce 75-80% dintre producători au redus preţul pâinii, cu 15%, după scăderea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

"Sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75-80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi (...) care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos", a spus Ponta.

Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, să anunţe public ce firme au majorat preţurile.

Estimările arată că la nivel bugetar, ieftinirea pâinii va produce un minus de 250 de milioane de lei, cauzat de scăderea TVA.

Ca să acopere pierderea, Guvernul a majorat, de la 1 septembrie, accizele la alcool, introducând totodată accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor de peste 3.000 cmc sau bijuterii.

Sursa:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii