Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetățeni români, împiedicați să voteze la Cardiff. Mărturia unui constănțean care nu a putut să își exercite dreptul de vot (galerie foto)

ro

27 May, 2019 09:03 2097 Marime text
Mai mulți cetățeni români care au intenționat să voteze în secții de votare deschise în Diaspora au întâmpinat probleme și au reclamat că, deși se aflau în secția de votare nu li s-a permis să își exprime votul după ora 21.00.
 

„Am pornit, împreună cu trei prieteni, înspre secția de votare din Cardiff în jurul orei 16.00, din Tenby, orașul în care lucrăm, cu gândul că merită să străbatem aproape 200 de mile dus-întors, dacă asta înseamnă să ne facem datoria de cetățeni ai României. La 17.15 ne așezam deja la coada formată din mai bine de 200 de oameni. Studiasem conștiincios site-ul MAE și știam clar că, în cazul în care ne vom afla în sală la ora 21.00, vom fi lăsați să votăm. A durat mai bine de trei ore să ajungem și noi, alături de încă aproximativ 50 de persoane, în sala de votare. Era deja 20.40 când am făcut cunoștință cu doamna Eliana Teodorescu, președintele respectivei secții. Aceasta s-a jucat timp de mai mult de 30 de minute cu nervii a zeci de oameni dornici să voteze. Mai întâi ne-a comunicat că cei care sunt în sală vor putea să facă asta, chiar dacă se va depăși ora 21.00, iar în momentul acela noi chiar am crezut că e posibil. Cei care erau în afara sălii au fost sfătuiți să se îndrepte către casele lor, deoarece nu mai puteau fi primiți, iar apoi poliția britanică a făcut un gest superb, deschizând ușile și lăsând cât mai mulți oameni să intre, pentru a putea vota și ei” – ne-a transmis Cristian Țențu, un constănțean aflat în Țara Galilor.

 
Acesta a precizat că, deși alături de mai mulți români se aflau în secția de votare li s-a interzis să poată vota.
 

„Mai întâi ne-a comunicat că a discutat cu BEC, iar BEC i-a transmis că nu mai putem vota. În momentul în care i-am arătat site-ul MAE, pe care se specifică obligativitatea ca secția să rămână deschisă până când cei din interior vor încheia procesul, doamna mi-a întors spatele și a apelat la un megafon, pentru a ne transmite că am venit degeaba. N-a apucat să ne spună prea multe, pentru că lumea a reacționat dur, admonestând-o și apostrofând-o la aproape orice cuvânt. A urmat o luptă cu morile de vânt, nici huiduielile, nici oamenii care îi arătau că în Oslo, de exemplu, se putuse continua și după 21.00, nereușind să o înduplece pe scrupuloasa doamnă președinte. Aceasta a invocat faptul că tabletele pe care le foloseau pentru a înregistra votanții, s-au blocat, și nu a dorit sub nicio formă să accepte să creeze în schimb liste scrise de mână. Situația a fost pe punctul de a escalada, însă până la urmă oamenii au fost conduși de către poliție în afara sediului” – a mai precizat Cristian Țențu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii