Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:19 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai vechi judecător conservator de la Curtea Supremă a SUA a murit

ro

14 Feb, 2016 08:53 711 Marime text
Un judecător conservator de la Curtea Supremă a Statelor Unite, Antonin Scalia a încetat din viață la vârsta de 79 de ani. Anunțul a fost făcut, ieri seară, de oficiali americani, pe toate canalele media din SUA.
Moartea lui a fost relatată ca un breakingnews  deoarece era Antonin Scalia era judecătorul cu cea mai mare vechime în cadrul Curții Supreme alcătuită din nouă membri, dintre care patru considerați conservatori (John Roberts, Antonin Scalia, Clarence Thomas și Samuel Alito).
Un catolic tradiționalist de origine italiană, Scalia era convins de constituționalitatea pedepsei cu moartea și apărător al deținerii de arme individuale. Mai mult, el a fost un adversar fățiș al avortului, uniunii între persoane de același sex și discriminării pozitive.
Antonin Scalia a fost numit în 1986 de președintele de la acea dată, Ronald Reagan, pentru a fi membru al celei mai înalte instanțe judiciare americane. El era cunoscut pentru interpretarea literală a Constituției Statelor Unite.

"Judecătorul Antonin Scalia a fost un om al lui Dumnezeu, un patriot și un apărator ferm al Constituției și statului de drept", a subliniat într-un comunicat primul oficial care a anunțat decesul său, Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, statul de origine a judecătorului defunct, citat de AFP.

 

"Judecătorul Scalia a fost un erou american. Senatul trebuie să facă în așa fel încât viitorul președinte să numească un succesor", a scris pe Twitter senatorul republican Ted Cruz, candidat ultraconservator la învestitura republicană pentru prezidențialele din noiembrie.

Președintele american, Barack Obama, și-a prezentat și el "cele mai sincere condoleanțe".

Ei bine, să nu credeți că procesul numirii și confirmării unui nou judecător este simplu. Probabil că va fi foarte complicat acum, cu mai puțin de un an înainte de sfârșitul mandatului președintelui democrat Barack Obama, în fața unui Congres dominat de republicani.


sursa foto: pursuitist.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii