Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:29 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casa Judeţeană de Pensii Constanţa - precizări importante

ro

21 Jul, 2015 14:00 1472 Marime text
Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor de prestatii din sistemul public de pensii, Casa Judeţeană de Pensii Constanţa face cateva precizari:

Persoanele inscrise la pensie anticipata si anticipata partiala:

In conformitate cu prevederile art. 114, alin. 1, lit. b din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii plata pensiei se suspenda incepand cu luna imediat urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau anticipate partiale, realizează venituri în calitate de persoană angajată pe bază de contract individual de muncă, functionari publici, drepturi de autor şi drepturi conexe, desfăşoară activităţi în funcţii elective sau realizează în mod exclusiv un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori caştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea Bugetului de Asigurări Sociale (2415 lei) şi care se află în una din următoarele situaţii:
    Administrator
    Manager
    Membrii Intreprinderilor Individuale şi Intreprinderilor Familiale
    Persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice

Persoanele inscrise la pensie de invaliditate:
Dupa cum se face precizarea in cuprinsul art. 69 din acelasi act normativ sus mentionat, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
-    De gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoservire
-    De gradul II, caracterizata prin pastrarea capacitatii de autoservire dar prin pierderea totala a capacitatii de munca
-    De gradul III, caracterizata de asemenea prin pastrarea capacitatii de autoservire dar prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, cel in cauza putand sa presteze o activitate profesionala corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Raportand cele precizate mai sus la prevederile art. 114, alin 1, lit e din Legea 263/2010, plata pensiei se suspenda incepand cu luna imediat urmatoare celei in care pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II realizează venituri în calitate de persoană angajată pe bază de contract individual de muncă, functionari publici, drepturi de autor şi drepturi conexe, desfăşoară activităţi în funcţii elective sau realizează în mod exclusiv un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori caştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea Bugetului de Asigurări Sociale (2415 lei) şi care se află în una din următoarele situaţii:
    Administrator
    Manager
    Membrii Intreprinderilor Individuale şi Intreprinderilor Familiale

De asemenea, in ce priveste plata pensiei persoanelor incadrate in gradul III de invaliditate, aceasta se suspenda cu luna imediat urmatoare celei in care depaseste jumatate din programul normal de lucru al locului de munca in care isi desfasoara activitatea.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii