Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care sunt sfaturile poliţiştilor la început de sezon rece

ro

20 Nov, 2012 16:06 1534 Marime text

Având în vedere apropierea sezonului de iarnă poliţiştii le reamintesc şoferilor regulile de bază cu privire la pregătirea autovehiculelor şi conduita în trafic.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, primele lucruri pe care şoferii ar trebui să le aibă în vedere sunt: verificarea sistemului de degivrare şi climatizare, verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă şi dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, precum şi antigel.

Legea prevede sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Amenda este, în aceste cazuri, de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 630 şi 1.400 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţia rutieră vine în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu următoarele recomandarea de a adapta permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei),

De asemenea ei sunt sfătuiţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită şi să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât şi cel de climatizare.

Şoferii trebuie să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile şi să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor.

În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare conducătorii auto trebuie să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz, iar în situaţia unor căderi masive de zăpadă care vor impune închiderea sau restricţionarea temporară a accesului pe anumite drumuri, conducătorii auto trebuie să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri sau a semnalizării corespunzătoare.

Nu în ultimul rând, şoferii începători sunt sfătuiţi să evite pe cât posibil conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii