Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capetele de acuzare ale PSD la adresa lui Mircea Geoană. Rechizitoriul

ro

23 Nov, 2011 02:09 1980 Marime text

geoana_10_97559600.jpgMircea Geoană a fost dat marţi afară din PSD. Social-democraţii au pregătit un material cu prevederile din statutul partidului pe care acesta le-ar fi încălcat.

"Mircea Geoană nu mai este, de facto, alături de PSD de mai mult timp, el încălcând obligaţiile pe care le are ca membru al partidului. Principalele acuzaţii care i se aduc domnului Geoană se referă la mai multe probleme grave: Mircea Geoană a iniţiat, în acest an, în mod repetat, acţiuni de divizare a PSD, a făcut declaraţii împotriva conducerii partidului, a încercat să destabilizeze USL şi a încălcat în repetate rânduri deciziile adoptate statutar, beneficiind în mod explicit de sprijinul grupurilor UNPR şi PDL din Senat.

Statutul PSD prevede, la articolul 30, îndatoririle pe care le au membrii partidului. Mircea Geoană le-a încălcat, în ultima perioadă, aproape pe toate.

Art 30, lit b) - Membrii PSD trebuie să cunoascp şi să respecte Statutul PSD şi Programul Politic al partidului

  • Mircea Geoană a încălcat Programul politic adoptat în cadrul Congresului şi Consiliului Naţional, care prevede ca obiectiv strategic promovarea USL şi lupta împotriva actualei puteri

  • Mircea Geoană a contestat protocolul USL, pretinzând candidatura proprie la preşedinţia României. Prin intenţiile exprimate, Mircea Geoană a transmis mesajul că PSD trebuie să facă un joc prin care să încalce înţelegerile politice asumate alături de partenerii din cadrul USL.

  • Mircea Geoană a continuat acest tip de atitudine şi după recomandarea CNAIM, minţind cu privire la faptul că liderii partidului i-ar fi promis că poate fi candidat al USL la preşedinţie.

    • "Domnul Ponta mi-a spus că dacă vin în echipă şi ne înţelegem cu toţii nu vede niciun fel de problemă ca eu eventual să ocup eventual funcţia de ministru de Externe într-un guvern al nostru viitor, deci ce a spus ieri că-i propusese lui Corlăţean pur şi simplu era invalidat în conversaţia cu mine, şi mai mult decât atât, că nu ne intersectăm drumurile noastre, că nu suntem în coliziune pe drumul meu de încercare de a mai candida o dată la preşedinţie şi drumul său de a ajunge prim-ministru", a spus, la Realitatea Tv, Mircea Geoană. (15 noiembrie 2011)

Art 30, lit c) - Membrii PSD trebuie să acţioneze pentru realizarea obiectivelor şi Programului Politic al partidului

  • Mircea Geoană a făcut jocul puterii, adversarul declarat al PSD şi USL, prin mai multe gesturi:

    • Deşi BPN al PSD îl mandatase să nu semneze Legea Educaţiei, în şedinţa Senatului în care aceasta a fost discutată, Mircea Geoană l-a desemnat drept înlocuitor pe Alexandru Pereş (PDL), care a semnat în locul său documentul. (decembrie 2010)

    • A permis, prin neimplicare, adoptarea tacită a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, în ciuda opoziţiei puternice atât a PSD, cât şi a societăţii civile.

    • Nu s-a raliat niciun moment la protestele publice, susţinute de opoziţie, presă şi societatea civilă, împotriva fraudei comise de Roberta Anastase, în cazul legii pensiilor, evitând să susţină vreun mesaj public consistent, care să conţină critici la adresa actualei puteri pe acest subiect.

  • Mircea Geoană nu s-a implicat absolut deloc în promovarea proiectului USL, precum şi a politicilor şi acţiunilor sale. Dimpotrivă, în repetate rânduri a atacat USL folosindu-se inclusiv de negocierile din alianţă:

    • "Trebuie pus capăt acestor discuţii prelungite care macină energiile PSD, PNL şi PC, trebuie mutate aceste discuţii de la funcţii la soluţiile pentru problemele oamenilor", a declarat la Antena 3 fostul preşedinte al PSD. "Ca să câştigăm alegerile, trebuie soluţii, alternative, o garnitură de oameni fără reproş din punct de vedere profesional şi al cinstei şi onoarei. (9 septembrie). USL lansase pana la acest moment mai multe pachete de solutii

Art 30, lit d) - Membrii PSD trebuie să contribuie la formarea şi promovarea unui mod de lucru democratic, prin acceptarea pluralismului de idei şi diversităţii opiniilor exprimate în mod liber, în cadrul organizat al partidului, prin respectarea hotărârilor majorităţii şi a celor adoptate de organele ierarhic superioare ale partidului şi să asigure aplicarea şi respectarea acestora

  • Mircea Geoană nu a respectat decizia din 7 noiembrie a BPN de înlocuire a sa de la conducerea Senatului cu domnul Titus Corlăţean, alegând să rămână în funcţie cu sprijinul politic al PDL şi UNPR. (Luni, 7 noiembrie, şedinţa de la Senat a fost deschisă cu 117 membri prezenţi, dintre care 63 erau reprezentanţii USL - deci, exista cadrul potrivit realizării acestei înlocuiri, dar acţiunea a fost blocată, cu sprjinul grupurilor PDL şi UNPR, refuzând să transmită conducerea şedinţei către vicepreşedintele Ion Chelaru).

  • Mircea Geoană nu este la prima abatere, ci la a treia. A fost suspendat pentru 6 luni tot pentru declaraţii ostile la adresa conducerii PSD, după ce, timp de alte trei luni, i s-a intezis să se mai exprime în numele partidului (august 2010).

Art 30, lit e) - Membrii PSD trebuie să participe cu regularitate la Adunările generale ale organizaţiei de partid, şi la celelate activităţi organizate de aceasta

  • Mircea Geoană nu a participat la lucrările Consiliului Naţional, preferând să facă declaraţii de presă de natură să perturbe activitatea acestuia, atacându-şi colegii.

Art 30, lit f) - Membrii PSD trebuie să nu exprime în public, în numele partidului, păreri care contravin politicii şi strategiei partidului sau hotărârilor sale.

  • Mircea Geoană a prezentat public o viziune economică diferită de cea a USL, contestându-i, în acest mod, credibilitatea şi competenţa. (Chiar în cadrul întâlnirii personale cu delegaţia FMI, alături de reprezentanţii PDL şi UNPR, Mircea Geoană a înaintat acestei delegaţii o serie de măsuri scrise diferite de cele asumate de conducerea USL). Noiembrie 2011.

  • Mircea Geoană a făcut declaraţii repetate, la majoritatea posturilor TV, prin care a contestat deciziile partidului, adoptate în forurile sale statutare.

  • Mircea Geoană a făcut declaraţii despre ideologia social-creştină, ca alternativă la social-democraţia asumată de PSD (emisiune The Money Channel).

    • "Cred că este loc şi de un curent social-creştin, baza noastră electorală este în mediul rural, mai degrabă social-creştină. (The Money Channel - 10 noiembrie 2011)

  • Pe 21 noiembrie 2011, Mircea Geoană a contestat momentul ales de către conducerea USL pentru iniţierea suspendării preşedintelui României, spunând că "momentul prielnic a fost ratat"

Art 30, lit g) - Membrii PSD trebuie să respecte disciplina de partid şi caracterul confidenţial al unor documente sau informaţii de partid

  • Mircea Geoană a permis utilizarea bazei de date cu adresele de email a tuturor liderilor locali ai partidului, bază de date deţinută din perioada în care ocupa funcţia de preşedinte, pentru transmiterea unor documente neoficiale privind activitatea internă a PSD

  • Mircea Geoană a transmis în repetate rânduri la presă şi către membrii ai diverselor structuri politice ale PSD scrisori şi materiale folosind adresa presedinte@senat.ro; a folosit sediul de la Senat cu însemnele PSD pentru declaraţii de presă împotriva conducerii Partidului

Art 30, lit h) - Membrii PSD trebuie să militeze pentru păstrarea şi întărirea unităţii partidului

  • Mircea Geoană a militat pentru ruperea PSD, şi pentru formarea unei noi formaţiuni politice.

  • Mircea Geoană nu a lămurit nici până acum acuzaţiile referitoare la întâlnirile organizate de domnia sa (inclusiv la hotel Ramada) prin care a instigat membrii de partid împotriva conducerii, precum şi împotriva direcţiei asumate de PSD prin structurile sale statutare (februarie 2011).

  • Mircea Geoană a promovat persoane care au în mod clar o agendă împotriva PSD (precum Cozmin Guşă).

Art 30, lit i) - Membrii PSD trebuie să dovedească, în întreaga lor activitate, corectitudine şi moralitate, să nu aducă daune imaginii şi prestigiului partidului

  • Mircea Geoană a ales să continue să atace public lideri din conducerea PSD (inclusiv înainte de Consiliul Naţional de luna trecută, când domnul Geoană a lansat atacuri publice agresive împotriva preşedintelui de onoare, domnul Ion Iliescu), creând sentimentul că partidul este fracturat înaintea bătăliei electorale din 2012.

  • În urma acţiunilor sale ca lider PSD, Mircea Geoană a creat o problemă insurmontabilă pentru partid în ceea ce priveşte datoriile acumulate în campania din 2009; a refuzat constant acorde sprijin în vederea soluţionarii acestei situaţii dificile sau să ofere date şi informaţii de natură a evita executarea PSD din cauza acestor debite.

  • Mircea Geoană a avut poziţii publice contrare Partidului Socialiştilor Europeni, lăudând pachetul economic adoptat prin votul popularilor la Parlamentul European, în contextul în care socialiştii europeni s-au opus în mod clar acestui pachet.

  • Mircea Geoană a dat declaraţii în presă (Gorj Exclusiv, 22 noiembrie 2011) prin care contestă în mod direct liderul PSD, precum şi direcţia propusă de acesta partidului.

Art 30, lit k) - Membrii PSD trebuie să informeze permanent conducerea organizaţiilor de partid din care fac parte sau conducerea centrală a partidului, după caz, cu privire la activităţile desfăşurate în cadrul Parlamentului României, Parlamentului European şi în cadrul structurilor administraţiei centrale sau locale

  • Mircea Geoană nu a informat conducerea PSD cu privire la iniţiativele sale din fruntea Senatului (invitarea lui Emil Boc, întâlnirea cu FMI etc).

  • Mircea Geoană nu a informat conducerile PSD şi USL cu privire la evenimentele organizate de el, prin intermediul Comitetului Naţional de Dezvoltare, acţiuni care au creat impresia unei rupturi în opoziţie.

Sursa: Realitatea.net

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii