Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:06 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calculator oficial de la ANAF pentru timbru de mediu în 2016!

ro

05 Jan, 2016 17:58 4609 Marime text


Valoarea timbrului de mediu pe care îl plătesc proprietarii de maşini o singură dată, la prima înmatriculare în România sau la prima vânzare a autovehiculului (dacă proprietarul iniţial n-a plătit taxa) poate fi aflată cu ajutorul unui calculator pus la dispoziţie de ANAF, pe site-ul oficial. Reamintim că valoarea acesteia este mai mare în 2016, având în vedere că se calculează ţinând cont de cursul valutar euro-lei stabilit de BNR la o anumită dată din an.

Timbrul de mediu este suma ce se plăteşte o singură dată de proprietarii de maşini, către stat. pentru emisiile provenite de la acestea. Plata se face:

– la prima înmatriculare în România;

– la reintroducerea în circulaţie a unui autovehicul, dacă la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituită valoarea reziduală a timbrului;

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost plătită taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus în instanţă restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

www.anaf.ro
Taxa se plăteşte într-un cont distinct deschis la unităţile Trezoreriei Statului, iar dovada plăţii trebuie prezentată la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra automobilului rulat. Practic, timbrul de mediu se plăteşte o singură dată, la prima înmatriculare în România sau la prima vânzare a autovehiculului (dacă proprietarul iniţial n-a plătit taxa).

Timbrul de mediu poate fi calculat AICI.

Potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, în 2016 este folosit cursul leu-euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2015, care a fost de 4,4159 lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii