Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cabinetul Cioloș a transmis programul de guvernare

ro

16 Nov, 2015 12:11 2109 Marime text
 
Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloș începe cu tragedia din clubul Colectiv, care potrivit lui „a creat un orizont de așteptare la nivelul societății” și „a dat un mandat moral partidelor politice”.
 
Acesta a subliniat ideea conform căreia, viitorul Cabinet trebuie să răspundă acestor realități.
 
„Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, în care aceste pregătiri structurale să aibă loc. În același timp, va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfășurarea proceselor electorale în condiții optime, pentru toți românii, indiferent unde se află ei”, potrivit programului de guvernare.
 
De asemenea, cabinetul Cioloș își mai asumă amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari și președinți de consilii județene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români.
 
Conform documentului transmis, se intenționează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării. În plus, se propune facilitarea implicării grupurilor cetățenești în formularea de inițiative legislative.
 
Unul din cele mai mari obiective pe care și-l propune Cabinetul este acela de consolidare a parametrilor macroeconomici, a perspectivelor de dezvoltare durabilă a țării, concentrându-se pe identificarea și eliminarea vulnerabilităților în absorbția fondurilor europene, odată cu finalizarea implementării programelor pentru perioada 2007-2013 și lansarea de urgență a tuturor programelor pentru 2014-2020.
 
Alte priorități aflate în programul de guvernare: un Guvern deschis și transparent, în dialog cu instituțiile democratice și cu societatea ca actor politic; poziționarea activă a României ca actor strategic în context regional, european și internațional, cu atenție pe relațiile de vecinătate; susținerea fără rezerve a independenței justiției și a continuării luptei împotriva corupției; niciun proces electoral din România nu mai trebuie să fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare; îmbunătățirea eficienței administrației publice, în serviciul cetățeanului; îmbunătățirea sistemului de protecție civilă pentru creșterea siguranței cetățeanului; revizuirea și prioritizarea proiectelor de investiții (inclusiv de infrastructură) în scopul creării de locuri de muncă și al creșterii productivității; mutarea accentului în actul educațional pe transmiterea de informație, pe crearea de competențe pentru viață și reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic.
 
Noul Guvern susține elaborarea bugetului pe 2016 cu menținerea țintelor de stabilitate macroeconomică, cu monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare și asigurarea condițiilor de creștere a convergenței în perspectiva aderării la zona euro.
 
În cee ace ține de domeniul transporturilor, se dorește valorificarea poziției geografice a României și transformarea țării într-un nod logistic regional, iar într-un alt capitol sunt prevăzute măsuri referitoare la dezvoltare socială, cultură, minorități, mediu, tineret și sport.
 



Sursa foto: Facebook - Dacian Cioloș
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Teodora 16 Nov, 2015 13:48 Intr-o tara,unde toti cetatenii sunt egali in fata legii, fara niciun privilegiu, parlamentarii au oricum salarii mai mari decat orice persoana cu studii superioare, nu le convine sa nu candideze... Daca banii publici, vor fi alocati unde trebuie, cu responsabilitate marita, nu are cum sa nu fie bine. Si programe pentru locuri de munca. Iar cele de conducere, obtinute prin concurs CORECT. Succes stimate domnule PREMIER!