Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Botiş despre sistemul public de pensii este de tip piramidal, este schema Ponzi

ro

03 Mar, 2011 18:22 1927 Marime text
030317262080310753.jpgSistemul contribuţiilor colective de pensii, aşa cum este şi sistemul public de pensii din România este de tip piramidal, o schemă Ponzi, susţine ministrul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale, Ioan Botiş.

'Sistemul pensiilor private este mai curat deoarece creează acel cont individual de pensie. Sistemul contribuţiilor colective datează din secolul al XIX-lea şi este un sistem piramidal cumva, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori nu mai ai de unde plăti pensiile mai departe. Este schema Ponzi, de care se tot discută', a declarat joi ministrul Muncii, la o conferinţă pe tema pensiilor private.

O schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. Termenul de schemă Ponzi este folosit îndeosebi în SUA, în timp ce în alte ţări nu se face nicio deosebire între această schemă şi alte scheme piramidale. Pe acelaşi sistem funcţionează şi sistemele piramidale de vânzări, într-o anumită proporţie, naivitatea celor înscrişi este benefică celor ce iniţiază acest tip de sistem.


Botiş a precizat că rata de ocupare în România 'stă' de 10 ani la 58%. La o populaţie activă de 10 milioane de persoane, numai 5,8 milioane contribuie la sistemul de pensii. AGERPRES

Sursa: Agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii