Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanțul premierului Viorica Dăncilă, la șase luni de guvernare. Veniturile la bugetul de stat au crescut. Executivul a crescut salariile din sănătate şi educaţie

ro

23 Jul, 2018 15:47 1144 Marime text
Veniturile la bugetul de stat au crescut, fiind mai mari în primele şase luni ale acestui an cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, luni, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă, care prezintă bilanţul la şase luni de guvernare, transmite Agerpres.ro. 
 

"Total venituri bugetare: semestrul I 2017 - 117,2 miliarde de lei, semestrul I 2018 - 132 miliarde de lei. Se observă că veniturile la bugetul de stat au fost în primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. (...) Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice", a precizat Dăncilă.

 
Pe de altă parte, a arătat Viorica Dăncilă, se constată o scădere a sumelor din impozitul pe venit de la 14,8 miliarde lei - în semestrul I 2017 la 11,7 miliarde de lei - în semestrul I 2018.
 

"Acest lucru este datorat faptului că impozitul a fost redus de la 16% la 10%. (....) Pe de altă parte, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a adus la buget un plus de 12,6 miliarde de lei de la 34,2 miliarde de lei în semestrul I 2017 la 46,8 miliarde de lei în semestrul 1 2018", a adăugat premierul.

 
Dacă în decembrie 2017 gradul de absorbţie al fondurilor europene era de 16%, în iunie 2018 gradul de absorbţie este de 19% faţă de 20% cât este media europeană, a mai precizat premierul.
 
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, luni, la bilanţul de şase luni de mandat, că Executivul a crescut salariile din domeniul sănătăţii şi din educaţie, menţionând că veniturile medicilor încep să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană.
 

"În domeniul sănătăţii, cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor. (...) Creşterile sunt cu mult peste 100%. Această guvernare este cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. Dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, putem spune că veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu cele din UE. Astfel s-a oprit în bună parte exodul medicilor tineri şi avem din ce în ce mai multe semnale privind întoarcerea în ţară a celor plecaţi", a susţinut Dăncilă.

 
Ea a menţionat că Executivul a avut în vedere şi dotarea spitalelor cu echipamente de ultimă generaţie.
 

"Degeaba ai medici bine pregătiţi dacă aceştia nu au echipamente moderne pentru a putea stabili un diagnostic corect sau pentru a putea face intervenţiile medicale. Practic, în acest prim semestru din 2018 am achiziţionat 16 computere tomograf, 24 de aparate de rezonanţă magnetică, 8 unităţi de screaning de cancer de col uterin, 21 de sisteme de arhivare a imaginilor medicale şi 51 de echipamente pentru terapie intensivă. Ele sunt achiziţionate şi urmează să fie instalate", a subliniat Dăncilă.

 
Referitor la domeniul educaţiei, premierul a spus că, într-un an şi jumătate, veniturile cadrelor didactice au crescut cu aproximativ 40%.
 
Viorica Dăncilă a arătat că au fost cazuri în care salariile au crescut cu 23% - 25%, menţionând că la aceste creşteri se adaugă majorările succesive care au avut loc anul trecut după venirea la guvernare a actualei coaliţii.
 

"Practic, într-un an şi jumătate, veniturile nete ale cadrelor didactice au crescut cu aproximativ 40%", a precizat Dăncilă.

 
Prim-ministrul a prezentat şi investiţiile din domeniul educaţiei.
 

"În ceea ce priveşte infrastructura din educaţie, am prezentat obiectivele finalizate în primul semestru din 2018: 145 de unităţi de învăţământ modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe construite de la zero. Sunt multe altele care se află în diferite faze de execuţie şi care se vor finaliza în cursul acestui an", a afirmat premierul.Sursa:  Agerpres.ro. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii