Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:49 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție, șoferi! Preţurile poliţelor RCA ar putea creşte din nou în acest an

ro

06 Jan, 2016 19:49 777 Marime text
 
Într-un raport realizat de Consiliul Concurenţei se arată că o parte importantă a vehiculelor înmatriculate în România nu sunt asigurate RCA. Principala consecinţă a acestui fapt o constituie creşterea preţului poliţelor RCA, semnalează Consiliul Concurenţei, potrivit România TV.

Raportat la datele furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, gradul de cuprindere în asigurare a RCA este mult inferior nivelului ideal de 100%. Acesta depăşea cu puţin 70%, după primele șase luni din 2015, deși organismele europene impun un nivel de minimum 85%, se arată în raportul Consiliului Concurenței. În plus, la categoria de vehicule „altele decât autoturisme", acolo unde autoutilitarele și camioanele sunt dominante, procentajul de asigurare ar fi chiar mai mic, de doar 52%, notează România TV.

În opinia Consiliului Concurenței, principalele efecte ale numărului mare de autovehicule neasigurate sunt creșterea daunelor achitate de Fondul pentru Victimele Străzii și posibila majorare a contribuțiilor asigurătorilor. În final, cei care vor plăti pentru accidentele provocate de mașinile neasigurate sunt tot șoferii care vor să cumpere o poliță RCA.

„Probabil, ca urmare a reducerii gradului de cuprindere în asigurare a RCA din ultimii ani, coroborat cu alți factori, precum creșterea abruptă a despăgubirilor acordate de instanțe ca daune morale victimelor accidentelor auto, contribuția la FPVS a asigurătorilor RCA a crescut, în anul 2015, de la 1% la 2% din valoarea primelor de asigurare", constată Consiliul Concurenței, arătând că o continuare a acestor tendințelor poate determina o nouă creștere a contribuției asigurătorilor la fond, iar scumpirea RCA poate afecta mai departe gradul de cuprindere în asigurare, descurajând anumiți șoferi să mai încheie polițe RCA. "Din punctul nostru de vedere, această spirală este profund nocivă pentru sistemul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă", punctează Consiliul Concurenței, citat de România TV.


Sursa: România TV
Sursa foto: tehnonews.ro

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii