Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să plătești mai puțin la polițe RCA în 2022

ro

13 Jul, 2022 10:39 1386 Marime text


 
Tarifele la polițe RCA s-au scumpit în acest an mai mult ca niciodată, iar șoferii caută oferte avantajoase la asiguratorii din România. ASF recomandă șoferilor să ceară oferte de la brokeri pentru a analiza tarifele la polițele RCA, deoarece acestea diferă pentru că operatorii și-au ajustat ofertele și comisioanele.

ASF obligă operatorii de asigurări RCA să ofere clienților o listă cu oferte de la diferiți asiguratori, pentru ca aceștia să poată compara și alege oferta care le convine mai mult.

Cere mai multe informații la operatori și verifică bonusul atribuit

Uneori, se poate întâmpla ca operatorul să nu-ți aplice reducerea care ți se cuvenea prin sistemul bonus-malus, din neatenție sau grabă, mai ales dacă tu ești noul proprietar al unei mașini. Din greșeală, operatorul poate prelua o penalizare în urma unui accident, făcut de vechiul proprietar.
Prin BAAR – Biroul Asiguratorilor din România – poți afla despre o ofertă nouă, sau prețul corect pentru asigurarea de răspundere civilă auto RCA. Acesta depinde de unele aspecte, cum ar fi numărul de accidente rutiere, din anul precedent, pe care le-ai avut cu mașina. În acest fel, poți afla și despre reducerile și majorările poliței de asigurare RCA.  

Coeficientul bonus-malus

Acest sistem bonus-malus are ca scop descurajarea șoferilor să încalce regulile de conduită în trafic și să recompenseze șoferii care conduc prudent. Prin acest sistem, șoferii sunt încadrați în clasa B0-B8 sau în M1-M8.

Plătește daunele de valoare mică din banii tăi, dacă îți convine acest lucru în acel moment și astfel îți poți schimba coeficientul bonus-malus.
Cele 8 clase bonus îți pot aduce și o reducere substanțială, care poate fi chiar și de 50% pentru bonus B8, la asigurarea RCA, iar clasele malus îți pot aduce penalizări mari, chiar și de 80% la M8.

Dacă ești un șofer foarte atent și nu ai evenimente rutiere – accidente - vei primi în fiecare an câte o clasă bonus și astfel vei avea reducerea corespunzătoare la polița RCA. Dacă, din contră ai greșeli în trafic, va trebui să plătești o sumă de bani majorată cu procentul corespunzător clasei malus.

 

Plătește asigurarea în rate

Dacă nu dispui de suficienți bani sau ai și alte cheltuieli destul de mari, comandă asigurarea în rate și plătește online prin card. Astfel ai și alte avantaje: dobânda este zero, cumperi cel mai ieftin RCA, livrarea poliței este gratuită, pe mail.

Polița de asigurare se poate achita și în rate în acest an, în funcție de fiecare asigurator.

Ține cont de comisioanele aplicate

Îți sugerăm să ceri oferte de asigurare de răspundere civilă auto RCA de la diferiți brokeri pentru a analiza ofertele. Aceștia îți vor da o listă cu principalii asiguratori, care au cele mai avantajoase tarife și cele mai mici comisioane. Astfel vei putea compara prețurile și vei putea decide ce asigurator să alegi.

Valoarea comisionului se va determina prin aplicarea procentului (care poate fi spre exemplu de 10%, 12%, 15%) asupra primei de asigurare totale. Nivelul comisionului acordat pentru vânzarea unei polițe de asigurare de răspundere civilă auto RCA poate varia între 10-27%. Acest comision este inclus în prima totală și despre el afli de la brokerii locali.

Se spune că unele companii au un sistem de comisionare fixă și că acesta nu depinde totuși de volumul vânzărilor. Totuși, multe companii au reintrodus un comision variabil, care poate fi de 10-15% și care poate crește mai mult dacă vânzările depășesc anumite praguri.

Achită polița RCA pe o perioadă de 12 luni

La majoritatea asiguratorilor, tarifele la polițele RCA pe o perioadă de 12 luni sunt mai avantajoase decât cele la polițele RCA pe 6 luni. Desigur contează să prinzi și oferte bune, de obicei acestea au o valabilitate destul de redusă, ce poate fi și de câteva zile, cel mult o lună.

Sursa foto: pexels.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii