Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție, părinți! Au început vaccinările obligatorii împotriva rujeolei, aproape de Constanța

ro

07 Dec, 2016 10:48 10306 Marime text
Epidemia de rujeolă ce ia proporții în țară, cu aproape 1.400 de cazuri confirmate şi şase decese până la sfârşitul lunii trecute, determină autoritățile să ia măsuri urgente pentru vaccinarea copiilor. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au decis vaccinarea ROR a tuturor copiilor ce nu au fost încă imunizați. Măsura a fost luată la Călăraşi, însă este foarte posibil ca exemplul DSP Călăraşi să fie urmat şi de alte Direcții din țară. Redăm în continuare comunicatul de presă remis de instituție:
 
"Informăm populația județului că având în vedere evoluția epidemiei de rujeolă la nivel național, epidemie determinată de cumularea de persoane receptive prin acoperiri vaccinale suboptimale, care până la data de 25.11.2016 a cumulat 1366 cazuri confirmate și a determinat 6 decese , vor fi instituite următoarele măsuri pentru stoparea acestei epidemii :
 
În perioada 15.12-27.12.2016 vor fi vaccinaţi ROR (vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului) următoarele categorii de copii : toţi copiii între 9 luni şi 9 ani care nu au nici o doză ROR, toţi copiii între 5 ani şi 9 ani care au o singură doză ROR, toţi copiii care la data vaccinării ROR nu au vâsta de 12 luni, vor repeta vaccinarea ROR la împlinirea vârstei de 12 luni şi după minim 28 zile de la doza anterioară ROR.
 
Reamintim faptul că rujeola este boală transmisibilă pe cale respiratorie , extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeste fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare . Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree ,tuse, erupţie (pete catifelate roze pe fată, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută , boală care deşi este extrem de rară este extrem de periculoasă ducând invariabil la deces.
 
Solicităm părinţilor tuturor copiilor să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil după ce sunt anuntaţi, pentru vaccinarea ROR copiilor din categoriile menţionate.Dorim să asigurăm încă o dată populaţia că toate vaccinurile administrate prin Programul National de Vaccinări sunt vaccinuri sigure şi eficiente şi că la nivelul judeţului Călăraşi în anul 2016 nu am avut nici un caz confirmat de rujeolă".
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii