Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” Reprezentanţii Filialei Constanţa au participat la comemorarea eroilor de la Strani

ro

14 May, 2014 12:30 1896 Marime text

Sâmbătă, la Monumentul Eroilor din Centrul localităţii Strani, a avut loc un sobru ceremonial de depunere de coroane de flori, onorul fiind prezentat de „militarii români” din Brono care au executat trei salve de onoare.
Cu acest prilej, au fost organizate expoziţii de tehnică de luptă din cel de-al doilea Război Mondial, un stand cu tehnica de luptă modernă din dotarea Armatei Cehe, dar şi standurui de prezentare şi vânzare a produselor tradiţioanle cu specific zonal.
Momentul culminant al zilei a fost, de departe, reconstituirea bătăliei din anul 1945, eveniment la care au participat câteva mii de persoane, atât din Strani, cât şi din localităţile din apropiere. Pe parcursul a aproximativ o oră, cei prezenţi au putut urmări fazele bătăliei, momentul cel mai savurat a fost confruntarea aeriană între avioanele ruseşti şi cele germane.


Coloneul în rezervă Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Constanţa, ne-a vorbit despre momentele importante care au marcat activitatea eroilor de la Strani. În perioada 16 – 26 aprilie 1945, Divizia 9 Infanterie „Mărăşeşti”, încadrată între Diviziile 240 şi 232 Sovietice, a dus lupte grele pentru cucerirea localităţii Strani şi a înălţimilor din apropiere, unde germanii organizazeră o puternică poziţie de rezistenţă, care înterzicea pătrunderea în Moravia. Pe timpul acestor lupte 153 de ofiţeri, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi români şi-au pierdut viaţa.Iniţial aceştia au fost înmormântaţi cimitirul diviziei, dispus pe un platou între localităţile Moravske Lieskove şi Strani, ulterior fiind exhumaţi şi mutaţi în cimitirul din Zvolen.
Pentru a cinsti memoria militarilor români, pe monumentul eroilor ridicat pentru militari din localitate care au murit în cel cel de al Doilea Război Mondial, a fost amplasată o placă care aminteşte de eroismul acestora.




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii