Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artista împlineşte 51 de ani. La mulți ani, Ileana Şipoteanu!

ro

22 Jul, 2018 12:52 10520 Marime text
sursa foto: Facebook
 
Ileana Șipoteanu împlinește astăzi 51 de ani. Solista de muzică ușoară, Ileana Șipoteanu s-a născut pe 22 iulie 1967 în Rucăr, județul Argeș. În 1986, Ileana Şipoteanu a debutat la Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia, secţiunea Interpretare, iar anul următor, pe aceeaşi scenă, la Creaţie, cu şlagărul păstrat proaspăt şi acum „Ce mult te-am iubit”, compozitor, Dumitru Lupu, a urcat pe podium.

A fost prima ei distincţie. Au urmat alte şlagăre: „Ai venit prea târziu”, „Iubeşte-mă aşa cum te iubesc”, „Am trup de ceaţă”, „De ce-s ochii tăi albaştri”, „Mă voi gândi la tine”... „Rendez-vous” a primit premiul pentru creaţie la cea de-a doua ediţie a Festivalului Teatrelor de Revistă, Constanţa, 1993, în spectacolul „Sus ai noştri, jos ai voştri”, premiul pentru interpretare, Ileana Șipoteanu, la acelaşi festival, cântec selectat în secţiunea Şlagăre pentru Mamaia 1994.

Artista a lansat şi alte albume de succes: „Cântece creştine” - 1992, „Ce mult te-am iubit” - 1996, „S-o luăm de la început” - 1997, „Cine mi-a luat iubirea”… În repertoriul ei s-au adunat, încetul cu încetul, peste 200 de melodii, cele mai multe şlagăre. Ultimul album al Ilenei Şipoteanu, "Ai venit prea târziu" a  fost lansat pe 8 mai 2017 la Magazinul Muzica.  

În 1996, Ileana Şipoteanu absolvea Facultatea de Teatru, Universitatea „Hyperion“, iar din 1992, devine solistă a Teatrului de revistă „Fantasio“ din Constanţa. În 1986, obţine o menţiune la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia“, la secţiunea Interpretare, iar în 1988, îi revine premiul Presei la Festivalul „Lira de aur“ de la Bratislava. În anii 1992, 1993 şi 1994, primeşte premiul „Doina Badea“ la Festivalul Teatrelor de Revistă.

 Deşi debutul are loc în anul 1983, când începe să cânte alături de formaţia Valahia, din oraşul Piteşti, abordând melodii din repertoriul interpretelor de muzică uşoară românească la modă în acea vreme, artista consideră că anul debutului său oficial în muzica uşoară românească avea loc doi ani mai târziu, în 1985, când s-a angajat pentru prima dată într-un teatru profesionist.

Ileana Şipoteanu are numeroase apariţii pe canalele româneşti de radio şi televiziune, peste 100 de cântece înregistrate, prezenţă în concerte şi spectacole de revistă ale teatrelor muzicale „Constantin Tănase“ (Bucureşti), „Nicolae Leonard“ (Galaţi) şi „Majestic“ (Ploieşti). Chiar dacă repertoriul său se leagă de povestea de dragoste şi de viaţă pe care o trăieşte împreună cu maestrul Dumitru Lupu, Ileana a mai colaborat şi cu alţi compozitori: Gheorghe E. Marian, Virgil Popescu, Dan Beizadea, Dan Stoian sau Aurel Manolache.

 
Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film i-a acordat  în cadrul Galei UARF 2016, Premiul de excelenţă cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate artistică.
 
Artista este şi o mamă împlinită. Dumitrana Teodora, fiica sa şi a regretatului compozitor, Dumitru Lupu este masterand la UNATC şi autoarea mai multor proiecte artistice de succes. Dumitrana face parte din tânăra generaţie de regizori români. 

Redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa îţi urează La multi ani, frumoşi şi o carieră îndelungată, dragă Ileana!

Citește și:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXXlV) (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii