Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:37 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Este urmărit penal! Andrei Chiliman, la DNA

ro

22 Dec, 2015 10:34 734 Marime text
 
Primarul suspendat al sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat marți la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

La intrare, Chiliman nu a dat declarații presei.

Potrivit unor surse judiciare, el ar fi vizat într-un nou dosar, informează Agerpres.

UPDATE 1, ora 10.42

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie - au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Andrei Ioan Chiliman, primar al Sectorului 1 din Bucureşti, la data faptelor,  pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la distrugere
 
În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: suspectul Chiliman Andrei Ioan, în exercitarea  funcţiei de autoritate publică de primar al Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, cu încălcarea atribuţiilor legale (dispoziții ale Legii administrației publice locale și Regulamentului de organizare și funcționare a Primăriei Sectorului 1), a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcţiile monument istoric, anexe ale Palatului Ştirbei, situat în centrul municipiului Bucureşti (Calea Victoriei). Concret, între construcțiile distruse se află pivniţa Palatului Ştirbei, împrejmuirile şi remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice,  precum şi toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obţinut niciun aviz sau autorizaţie de descărcare de sarcină arheologică.  Acţiunea de demolare  a pus in pericol bunul imobil Palat Ştirbei (monument istoric) şi vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse.
 
Ajutorul a constat în aceea că suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta şi că actul încalcă dispoziţiile legale, certificatul de urbanism pentru desfiinţarea construcțiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat şi în aceea că a semnat, cunoscând ca Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta şi că actul încalcă dispoziţiile legale, autorizaţia de desfiinţarea construcțiilor nr. 90/04V/2891/08.
 
Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii şi Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil - clădire (la singular) nu şi anexele de pe Calea Victoriei.
         
Suspectului i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii