Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 12 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A slujit Garda de Coastă. A căutat droguri împreună cu poliţiştii de frontieră şi acum îşi caută stăpân

ro

21 Apr, 2016 11:59 6446 Marime text

 

Câinii care servesc Garda de Coastă, Jandarmeria, Poliţia execută misiuni dintre cele mai diverse: de la căutat urme ale infractorilor şi depistat stupefiante sau cadavre şi până la salvat de vieţi omeneşti de sub dărâmături sau din nămeţi. Trebuie să recunoaștem că omul nu a descoperit până în prezent niciun aparat de mirosit şi niciunul de detectat droguri.


Un astfel de câine care munceşte pentru structurile din subordinea Ministerului Afacerilor de Interne se poate califica pentru activitatea de zi cu zi în aproximativ 2 ani de zile. Atât durează pregătirea lui. Foarte rar se întâmplă ca un câine să clacheze la finalul pregătirilor de la Institutul chinologic al MAI din Sibiu.

Există puţini câini care îşi pierd simţurile olfactive sau pur şi simplu nu dau randament în timpul pregătirii lor. După ce îşi fac treaba, ani buni, câinii aceștia specializați sunt scoși la pensie sau ar trebui eutanasiaţi, după cum spune legea, fiindcă deţin informaţii clasificate. Mulți sunt luaţi însă acasă de foştii stăpâni, deoarece se creează o simbioză între câine și cadrul militar cu care lucrează.

Există și situații dificile în care un câine ieșit la pensie este… scos la licitație. Așa s-a întâmplat și la Garda de Coastă care a organizat în trei rânduri o licitație pentru a vinde un astfel de câine. Nu a reușit, deși cerea doar 150 de lei.

Neavând încotro, se pare, Garda de Coastă a decis să cedeze ”cu titlu gratuit bunuri materiale, conform procedurii de transmitere fără plată un câine de serviciu, labrador feminin cu sănătate fizică precară, născută pe 3 septembrie 2004.” După trei licitaţiii la care nu s-au arătat persoane interesate să ia animalul acasă şi să îl îngrijească, instituţia a demarat procedura transmiterii fără plată. Licitaţiile au avut loc în zilele de 8 martie, 22 martie şi 5 aprilie, iar începând cu data de 12 aprilie a fost publicat anunţul de cedare fără plată.

O cheamă Fabana, este o femelă şi a fost specializată pe droguri. Aceasta nu este prima dată când un câine care a făcut parte din Garda de Coastă este oferit gratuit. Este posibil însă ca Fabana să ajungă acasă la poliţistul care a lucrat alături de ea atâţia ani. 

Un comisar de poliţie declara, odată, că „un câine de poliţie bine antrenat face cât zece poliţişti”.

Fotografia are rol sugestiv.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Haiderer 23 Apr, 2016 17:14 Un anunt foarte trist, as putea ajuta prin preluarea costurilor medicale si de intretinere?