Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:25 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost deschis Consulatul Onorific al Republicii Estonia la Constanța. Câteva informaţii despre Republica Estonia

ro

17 Jun, 2018 16:03 1249 Marime text
Premierul Viorica Dăncilă a participat astăzi de la ora 11.00, alături de prim-ministrul eston Jüri Ratas, la inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Constanța.

La eveniment au mai participat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, rectorul Universității Ovidius, profesor universitar Sorin Rugină și prorectorul Alexandru Bobe, consulul onorific al Estoniei la Constanța.
 
Consultatul va funcţiona în cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa şi va fi condus de lector univ.dr. Alexandru Bobe, prorectorul unităţii de învăţământ superior constănţean.
 
Estonia este un stat din regiunea Baltică din Europa de Nord. La nord are ieșire către Golful Finlandei, la vest către Marea Baltică, la sud se învecinează cu Letonia (343 km), și la est cu Lacul Peipus și cu Rusia (338.6 km). Potrivit wikipedia, dincolo de Marea Baltică se află Suedia către vest și Finlanda către nord. Teritoriul Estoniei acoperă 45.227 km², și este influențat de o climă temperată. Estonii sunt un popor finic, iar limba oficială, estona, este o limbă fino-ugrică înrudită îndeaproape cu finlandeza și mai de departe cu maghiara.
 
Estonia este o republică parlamentară împărțită în 15 subdiviziuni, denumite individual maakond. Capitala și cel mai mare oraș este Tallinn. Cu o populație de 1,29 milioane de locuitori, este una dintre cele mai puțin populate state membre ale Uniunii Europene, ale Zonei Euro și ale NATO. Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. Națiunile Unite clasifică Estonia drept „țară dezvoltată” cu un Indice al Dezvoltării Umane „foarte ridicat”.
 
Republica Estonia este împărțită în 15 regiuni (Maakonnad), subdiviziuni administrative ale țării. Fiecare regiune este împărțită mai departe în comune (omavalitsus), care sunt cele mai mici unități administrative ale Estoniei. Există două tipuri de comune: comune urbane — linn (oraș), și comunele rurale — vald (parohie). Nu există însă altă distincție de statut între ele. Toate comunele sunt unități autoguvernate cu organisme reprezentative și executive proprii. Comunele din Estonia acoperă întreg teritoriul țării.
 
O comună poate conține una sau mai multe așezări. Orașul Tallinn este împărțit și el în opt districte (linnaosa) cu un nivel limitat de autoguvernare (Haabersti, Kesklinn (centru), Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Nõmme, Pirita și Põhja-Tallinn).
 
Citeşte şi: 

Inaugurarea consulatului onorific al Estoniei la Constanța! (imagini de la eveniment)

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii