Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:29 19 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

51 de ani de la înfiinţarea primului muzeu al Marinei, în Mangalia

ro

25 Oct, 2016 09:00 2012 Marime text
La 25 octombrie 1965 s-a înfiinţat în Mangalia Muzeul Marinei Române, ce a avut sediul în localul Staţiunii de pregătire marinărească. Instituţia muzeală este rodul muncii a doi mari iubitori de istorie a navigaţiei, comandorii Filaret Popescu, numit director, şi Dan Nicolaescu.
 
Amiralul Victor Bogdan a tăiat panglica inaugurală. Primele piese muzeale au aparţinut navelor marinei militare, dezafectate după primul şi cel de-al doilea război mondial: armament, maşini şi motoare navale, altele au fost donate de foşti ofiţeri de marină sau familiile lor. Poate cele mai interesante au provenit din descoperirile subacvatice.
 
Navele au fost casate, iar piesele, iniţial, s-au depozitat la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti, de acolo mutate în mai multe locuri, iar în 1961 au ajuns la Mangalia odată cu mutarea Comandamentului. Organizatorii au sperat să realizeze o instituţie după modelul muzeelor din Anglia, Franţa şi Italia. Ideea a fost susţinută de comandorul Grigore Martes. Între anii 1966-1968 Muzeul de la Mangalia a fost vizitat de peste 5.000 de persoane, majoritatea marinari militari.
 
Prin ordinul Consiliului de Miniştri nr. 1127 din 29 mai 1969, patrimoniul a fost transferat la Constanţa, iar Muzeul Marinei Române, înfiinţat ca instituţie de interes naţional, subordonat Ministerului Apărării Naţionale a fost organizat în garnizoana Constanţa, în vechiul local al Şcolii superioare de marină de pe strada Traian.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii