Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS Cum s-a vazut din ambasada SUA criza jurnalistilor rapiti in Irak

ro

28 Mar, 2011 16:17 1121 Marime text

Intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti din anul 2005, clasificata "Confidential" si avand subiectul "Criza ostaticilor, test pentru presedintia Romaniei. Basescu promite sa-si mentina pozitia in Irak", oficialii ambasadei noteaza ca rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a declansat o dezbatere nationala pentru retragerea militarilor. In telegrama este mentionata si o discutie intre un reprezentant al ambasadei si presedintele Traian Basescu in care presedintele i-ar fi asigurat ca nu va "ceda cererilor teroristilor". In telegrama se scrie ca "daca ziaristii ar muri Basescu si guvernul vor fi pusi sub lupa."

Iata fragmentul din telegrama relevant:

"Rapirea si potentiala ucidere a trei jurnalisti romani reprezinta o provocare fara precedent pentru presedintele Traian Basescu, care este in primele patru luni de mandat. El a mizat pe o pozitie ferma in favoarea unei legaturi transatlantice si a unei prezente militare continue in Irak si Afganistan. Cu toate acestea, intr-o masura neintalnita de la inceputul razboiului si pana acum, multe voci din presa romaneasca si cativa politicieni de prim-plan sustin acum retragerea. Daca ostaticii sunt ucisi, Basescu si guvernul ar putea fi pusi sub lupa pentru modul in care au gestionat criza si asta ar fi o prima zgarietura pentru ceea ce a fost pana acum o presedintie neafectata de critici ("teflon presidency" in original). Caseta teroristilor in care amenintau ca vor ucide ostatecii din 26 aprilie a intensificat presiunea asupra guvernului si a tinut populatia cu ochii lipiti de televizor. Basescu ne-a spus ca are de gand sa mentina aceeasi linie si nu va ceda in fata cererilor teroristilor ." (sursa: telegrama ambasadei)


In comentariul care incheie telegrama este relatata o discutie intre presedintele Traian Basescu si un oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti. Redam mai jos fragmentul din telegrama:

"In conversatia cu Charge (nu este precizat numele sau rangul precis al oficialului - n.red.), Basescu continua sa sublinieze ca Romania nu va ceda santajului si ca va ramane pe aceeasi linie in Irak. Avand in vedere angajamentul sau puternic pentru o asemenea politica, noi credem ca determinarea sa este statornica. Cu toate acestea, criza ostaticilor aflata in derulare, a determinat cea mai intensa dezbatere in privinta trupelor romanesti din Irak. De asemenea, marcheaza primul test real pentru administratia Basescu. Impartasim unele pareri din presa care spun ca Basescu a centralizat luarea deciziilor in cazul ostatecilor. Intr-adevar, criza a determinat cativa dintre consilierii sai importanti sa ne contacteze, cerandu-ne asistenta pe termen lung pentru managementul crizei si pentru structura organizatorica. Acum evaluam optiunile noastre pentru a furniza o asemenea asistenta. Cu toate acestea, mai important, am continuat sa il asiguram pe Basescu ca facem tot ce putem- pe mai multe paliere - sa il asistam pe el si guvernul sau in aceasta perioada dura". (sursa: telegrama ambasadei)

http://www.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii