Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS Ambasada SUA Dinu Patriciu despre KazMunaiGaz - O companie de stat dominata de un dictator

ro

28 Mar, 2011 14:55 900 Marime text

"Presedintele Kazahstanului, Nazarbayev, a trimis cativa tineri kazahi in Marea Britanie si SUA pentru MBA-uri, si cultura lor se imbunatateste. Oricum, a spus Patriciu, KMG (KazMunaiGaz - n.red.) ramane o companie de stat dominata de un dictator", se arata intr-o telegrama din 2008 a Ambasadei SUA la Bucuresti, clasificata "Confidential". Telegrama consultata de HotNews.ro are subiectul "Dinu Patriciu despre energie in Balcani si Marea Neagra".

"El (Patriciu - n.red.) a relatat o intamplare de la prima sedinta comuna a board-urilor Rompetrol si KMG, unde unul dintre directorii in varsta se adresa celor prezenti cu apelativul <<tovarish>>, mai scrie in telegrama care relateaza o intalnire intre Dinu Patriciu si un consilier economic al Ambasadei SUA.

"Patriciu si-a exprimat speranta ca propria cultura corporatista a Rompetrol va avea un efect pozitiv asupra KMG. Compania lucreaza impreuna cu KMG sa imbunatateasca si sa modernizeze operatiunile sale interne, iar Patriciu trimite o echipa de senior-manageri sa pentru a preda managerilor KMG metodele prin care Rompetrol si-a modernizat propriile operatiuni", se mai arata in telegrama SUA.

Telegrama mai prezinta opiniile exprimate de Dinu Patriciu fata de acordul de preluare a companiei sarbe petroliere de stat NIS de catre Gazprom, NIS fiind la acel moment si in atentia Rompetrol. "... Patriciu a sustinut ca este in contact cu <<baietii buni>> din Serbia, si a pretins ca acordul preliminar cu Gazprom (GP) nu e un lucru sigur. <<Jocul nu e inca terminat>>, mai ales ca urmare a victoriei in alegeri a presedintelui sarb Tadici, a spus el. Patriciu a sustinut ca contactele sale directe din Gazprom si sursele sale din mediul corporatist din Moscova ("his corporate ears" in original) indica faptul ca nici rusii nu sunt siguri de afacere. Patriciu a sustinut ca ii cunoaste bine pe oficialii Gazprom dupa ce Rompetrol a facut ani de zile afaceri in Rusia", se arata in telegrama.

In comentariul care incheie telegrama, Patriciu este caracterizat astfel: "Un agil jucator si observator al scenei interne si regionale, si-a construit afacerea pe seama unor miscari bine-calculate si a unor conexiuni bine-plasate".

http://www.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii