Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Credeți că România este pregătită să facă față unui cutremur puternic?

ro

08 Nov, 2021 00:00 1670 Marime text
  • Un seism puternic se poate produce în România în orice moment
  • Clădirile afectate de seismul din 1977 încă nu au fost consolidate
Așa cum aminteam și într-un alt material, pe 27 octombrie au fost împliniți 17 ani de la ultimul cutremur puternic care a afectat în mică măsură și județul Constanța.
 
Cutremurul din 2004 din zona Vrancea a fost un cutremur cu magnitudinea de 6 pe scara Richter. El s-a produs pe 27 octombrie 2004, la ora locală 23:34; epicentrul acestui cutremur a fost localizat în apropierea celui din martie 1977, în partea de nord-est a Munților Vrancei. Adâncimea focarului a fost calculată ca fiind de 98–105 km. Cutremurul a fost resimțit în zona epicentrală cu intensitatea de VI–VII grade pe scara Mercalli, iar la București cu intensitatea de VI grade pe scara Mercalli.
 

Efecte la Constanța

 
La nivelul judeţului Constanţa, cutremurul din acea zi a fost resimţit fără a fi înregistrate pagube materiale însemnate. Cele mai notabile evenimente înregistrate la Constanţa au fost cele petrecute la Spitalul Judeţean, unde, la secţia de Obstetrică Ginecologie, într-un salon, s-a rupt din tavan o bucată mare de tencuială ce s-a prăbuşit peste un pat. Bucata de tencuială avea o suprafaţă de peste doi metri pătraţi, o grosime de aproximativ zece centimetri şi o greutate de aproape 40 de kilograme. Din fericire, o minune a făcut ca, la momentul desprinderii acelei bucăţi de zidărie, salonul să fie gol, paturile fiind neocupate. Incidentul a fost semnalat de două asistente medicale care intenţionau să pregătească mai multe paturi din acel salon pentru câteva paciente ce tocmai născuseră în acea dimineaţă. Alte evenimente au fost înregistrate în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, unde au fost semnalate întreruperi temporare de alimentare cu energie electrică. De asemenea, o perioadă bună de timp, telefonia mobilă atât în sistem GSM, cât şi în celelalte sisteme a fost întreruptă. În rest, populaţia a semnalat producerea de mici fisuri în ziduri, în special ale imobilelor vechi.
 
Multe clădiri din Constanța, dar mai ales din București prezintă un risc seismic crescut, iar în ultimii ani foarte puține au fost consolidate după cutremurul din 1977, cel mai puternic din ultimii 100 de ani. Specialiștii nu pot estima când ar putea avea loc un cutremur puternic, însă experții consideră că un seism de magnitudine ridicată s-ar putea produce cât de curând, ținând cont de periodicitatea dintre mișcările tectonice.
 
În acest context, ZIUA de Constanța lansează sondajul de opinie cu întrebarea:
 


 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii