Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propuneri legislative ale deputatului Cristina Dumitrache pentru CNE Cernavodă

ro

17 Oct, 2011 17:34 1145 Marime text

In calitate de deputat al colegiului uninominal nr. 3 Constanta, ce are in componenta si orasul Cernavoda, deputatul PSD Cristina Dumitrache a initiat doua propuneri legislative care vizeaza buna functionare a CNE Cernavoda.

Miercuri, 12 octombrie 2011, a fost supus la vot in plenul Camerei Deputatilor raportul de respingere al Comisiei economice Industrii si servicii de la Senat la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.111/1996, privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata (Legea 156/2011 initiata de deputatul Cristina Dumitrache). Raportul a primit 153 de voturi pentru respingere si 114 voturi impotriva. Procedural fiind vorba despre o lege cu caracter organic nu s-au intrunit numarul necesar de voturi pentru respingere si va urma dezbaterea pe articole a proiectului legislativ in plenul Camerei Deputatilor in saptamana 17-21 octombrie.

Proiectul legislativ urmareste adaptarea legislatiei romanesti in domeniul securitatii nucleare, respectiv Legea 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, la standardele si practicile internationale, intrucat forma actuala a legii creaza dificultati in desfasurarea activitatii operatorilor instalatiilor nucleare si radiologice.

Datorita formei actuale a legii, Centrala Nucleara de la Cernavoda de aproximativ un an de zile nu mai achizitioneaza piese de schimb critice, deoarece CNCAN (Comisia pentru controlul activitatilor nucleare) cere autorizarea unor firme deja autorizate de catre organizatiile de reglementare ale propriilor tari, in baza unor prevederi cuprinse in normele interne si bazate pe textul Legii 111/1996. Conducerea Centralei a cerut in repetate randuri o derogare pana la modificarea prevederilor legislative, pentru a putea aproviziona piesele critice, apeland la toate mijloacele normale de solutionare a situatiei. CNCAN nu a raspuns insa la nicio adresa si nici nu si-a modificat normele interne.

Ca urmare a acestei situatii efectele nu au intarziat sa apara. In data de 16 septembrie 2011 o masina de incarcat-descarcat combustibil s-a blocat la fata reactorului 2 de la Cernavoda. Unitatea 2 de la Cernavoda a fost oprita de urgenta, constantandu-se defecte de natura electrica si mecanica. De aceasta data situatia a putut fi gestionata cu bine, insa daca masina de incarcat-descarcat combustibil ar fi avut combustibil ars care este puternic radioactiv sau daca canalul reactorului ramanea deschis consecintele ar fi fost: expunerea personalului de interventie la radiatii periculoase sau oprirea unitatii pe termen lung cu consecinte grave economice.

Asadar prin aceasta initiativa legislativa nu se urmareste doar alinierea legislatiei nationale la standardele internationale sau respectarea recomandarilor facute de catre toate inspectiile organizatiilor nucleare internationale, vorbim deja despre evitarea unei situatii potential periculoase la Centrala Nucleara de la Cernavoda.

'Imi doresc asadar ca toti colegii mei din cadrul Camerei Deputatilor, care in acest caz este camera decizionala, sa lase de o parte orientarea politica sau orgoliile personale si sa inteleaga ca votarea acestei legi este o chestiune ce tine de siguranta nationala', a declarat Cristina Dumitrache.

Birou parlamentar deputat PSD Dumitrache Ileana Cristina

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii