Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:29 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitorul parcurilor în administraţia Mazăre Parcul Viitorului, lozul norocos pentru firmele potrivite?

ro

17 May, 2012 00:53 1198 Marime text
deschidere_maz.jpgPrimit cu sentimente amestecate, ba că ar fi un lucru bun pentru constănţeni, ba că s-ar rade zeci de parcuri şi în schimb s-ar face unul singur, Parcul Viitorului este, indubitabil, o realizare care se leagă de numele primarului Radu Mazăre. Sau, mai exact, o realizare al cărei nume se leagă de firmele presupus a fi apropiate edilului Constanţei, în speţă fiind vorba despre Geconst Company SRL Constanţa, firma care a câştigat contractul privind amenajarea Parcului Viitorului pentru suma iniţială de 238.000 de lei, suplimentată ulterior cu 110.039 de lei.

Aşa cum se arăta în ediţiile anterioare, societatea le sună cunoscut constănţenilor şi în urma contractelor câştigate pentru construirea locuinţelor ieftine pentru tineri. „În contextul dezvoltării urbane accentuate, zonele verzi dobândesc o importanţă tot mai mare, încercând să îndeplinească nevoi legate de noile aspecte ale vieţii citadine, de cerinţele ecologice, de nevoia de biodiversitate, de stabilitate, de relaxare şi de mişcare în aer liber, de cerinţe estetice şi etice", spun reprezentanţii Primăriei Municipiului Constanţa pe site-ul oficial al instituţiei. Legat de Parcul Viitorului, reprezentanţii municipalităţii mai spun că „prin implementarea acestui proiect se promovează responsabilitatea socială ca parte integrantă a vieţii oamenilor". „În felul acesta, iniţiatorul, Petrom SA, împreună cu Primăria Municipiului Constanţa dau un exemplu de responsabilitate faţă de societate, prin programul «Respect pentru viitor», care generează nu doar rezultate pe termen lung, ci şi atitudine", mai erau de părere cei de la Primărie. Datele oficiale oferite de aceştia legat de Parcul Viitorului spun că amplasamentul se află în zona de nord-vest a municipiului Constanţa, în zona industrială a oraşului. „Suprafaţa parcului este de 15.454,45 mp. Parcul se învecinează la nord cu Liceul Auto, la sud cu Grupul Şcolar Cooperaţie, la vest cu Liceul nr. 8 şi cu un ansamblu rezidenţial şi la est cu calea ferată", se concluzionează pe site-ul oficial al Primăriei.

Geconst Company, câştigătoarea licitaţiilor

Ce nu se spune însă este faptul că Parcul Viitorului înseamnă Geconst Company drept câştigătoare a contractului privind construirea acestuia, firmă finanţatoare a PSD. În noiembrie 2009, societatea a semnat cu municipalitatea un act adiţionat pentru suplimentarea lucrărilor privind amenajarea parcului din zona CET. În aceste condiţii, sumei de 238.000 de lei pe care firma apropiată administraţiei locale a primit-o iniţial i s-au adăugat alte 110.039 de lei, prin suplimentarea fondurilor. La vremea respectivă, Geconst Company însemna o asociere între Gheorghe Trandafir şi Laurenţiu Cezar Scupra, loz norocos pentru cei doi afacerişti, ei „împuşcând" cu firma de construcţii inclusiv mai multe licitaţii legate de locuinţele ieftine pentru tineri. Concret, în septembrie 2008, societatea câştiga licitaţia pentru „Lucrări pregătitoare privind terasamente şi îmbunătăţirea terenului de fundare - construire locuinţe ieftine pentru tineri, destinate cumpărării, şi lucrări tehnico-edilitare aferente", contract în valoare de 5.199.203 lei. În ianuarie 2009, s-a făcut o suplimentare de 588.652 de lei, fără TVA. Totodată, firma a câştigat şi contractul pentru „lucrări tehnico-edilitare aferente locuinţelor ieftine pentru tineri", în iunie 2009, însemnând 2.766.738 de lei fără TVA pentru lucrări de construcţii de drumuri, echipament de iluminat stradal, lucrări de amenajare a terenului, de construcţii de linii electrice, dar şi de trotuare. La vremea respectivă, se arăta că, potrivit presei centrale, societatea s-a aflat printre firmele finanţatoare ale campaniei PSD pentru alegerile locale din anul 2004.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sniper 17 May, 2012 13:00 RADU MAZARE PRIMAR!!!