Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sala Polivalentă, visul spulberat al lui Mazăre şi Nicuşor

ro

03 May, 2012 01:58 2745 Marime text

deschidere_maz.jpgCu termen maxim de finalizare 1 iunie 2010, Sala de Sport Polivalentă, ce urma să găzduiască 10.000 de locuri la manifestările sportive şi 12.000 de locuri la cele culturale, se lasă încă aşteptată.

Ce-i drept, nu o realizare propriu-zisă a administraţiei Mazăre, ci una ce ar fi trebuit să fie a partenerului şi camaradului Nicuşor Constantinescu, fiind în egală măsură asumată (în stadiul de proiect, cel puţin) şi de edil - sala de sport nu s-a mai materializat. Iar asta, în ciuda reclamei aparte făcute pe site-ul oficial al Primăriei Constanţa. Iar dacă tot veni vorba despre site-ul primăriei conduse de Radu Mazăre, este de spus că renumita Sală Polivalentă figurează pe site la capitolul „Proiecte. În oraşul Constanţa". Pentru neridicarea construcţiei autorităţile locale invocă vina Guvernului, care nu şi-ar mai fi îndeplinit atribuţiile.

Anunţată ca un mare succes, sala cu pricina - pentru care, culmea, licitaţia privind concursul de idei a fost câştigată de o firmă în care asociat era un operator imagine al TV Neptun (televiziune apropiată sufletului primarului) - nici în ziua de azi nu s-a materializat pe amplasamentul anunţat de Primăria Constanţa. Iar dacă tot vorbim de licitaţii, poate este de menţionat faptul că societatea C3D Architects SRL a fost desemnată câştigătoarea contractului de 2,8 milioane de euro fără TVA. Iar ca un făcut, la afacerea C3D Architects ar fi participat şi Adela Badea, directorul Departamentului de Ştiri al TV Neptun. „Constanţa va avea cea mai modernă sală polivalentă din România, care va rivaliza cu cele din marile oraşe din lume" - aşa sună (încă) laudele pe site-ul oficial al Primăriei Constanţa. „Demarat la iniţiativa autorităţilor locale, proiectul va fi finalizat până la cel târziu 1 iunie 2010, deoarece în luna septembrie a aceluiaşi an oraşul de la ţărmul mării va găzdui a doua ediţiei a Jocurilor Mării Negre, competiţie la care vor participa peste 3.000 de sportivi din nouă ţări riverane". Ei bine, timpul a trecut, iar sala polivalentă de sport nu s-a mai materializat.

Dotări impresionante

campanie_mazare_-_macheta_sala_polivalenta.jpg

Construcţia trebuia să fie ridicată pe amplasamentul stadionului de rugby şi să cuprindă „o serie de dotări impresionante". Dincolo de terenul multifuncţional şi de bazinul olimpic, sala polivalentă urma să includă un hotel pentru cazarea sportivilor şi a delegaţiilor oficiale, o parcare subterană şi alte trei parcări la suprafaţă, o sală de antrenament, cabinete medicale, facilităţi pentru recuperarea sportivilor, „dar şi o piaţetă pietonală amenajată în faţa complexului, care va oferi un spaţiu de recreere şi promenadă pentru locuitorii oraşului". Tot pe site-ul Primăriei Constanţa se mai arăta că „întregul complex se va întinde pe o suprafaţă de 76.352 mp, terenul fiind pus la dispoziţie de Primăria Constanţa, iar investiţia se va ridica la 60 - 70 de milioane de euro, fondurile fiind acoperite de Consiliul Judeţean (10%), Primăria Constanţa (20%) şi Guvernul României, prin Agenţia Naţională pentru Sport (70%)". După câştigarea licitaţiei privind concursul de idei de către firma în care figurau angajaţi ai TV Neptun, proiectul privind sala polivalentă a rămas doar atât: un proiect.

3CD Architects

Dar, pentru ca lucrurile să fie clare, este de menţionat că în 2008 s-a organizat un concurs de idei la care s-au înscris două firme, iar în iunie 2008, a fost declarată câştigătoare a concursului SC 3CD Architects SRL. După cum se arăta şi în ediţiile anterioare, după şase luni, contractul pentru proiectarea sălii polivalente a fost atribuit oficial, prin intermediul unei licitaţii publice, firmei ce fusese selectată prin concursul de soluţii. Societatea cu pricina a bătut palma cu autorităţile locale pe 12 decembrie 2008, pentru un contract de 2.884.500 de euro, fără TVA. La momentul respectiv, presa relata că, la câştigarea concursului de idei de proiecte pentru sala polivalentă, firma mai primise un premiu de 30.000 de euro. Fondată în 2007, de Cristian Mihai Nicolaie, în calitate de unic acţionar şi administrator, în 2009, societatea îi avea ca asociaţi pe Cristian Mihai Nicolaie, cu 80%, dar şi pe Paris Petre, ce deţinea 20% din afacere. În timp ce Paris Petre este membru al staff-ului tehnic al TV Neptun, este de menţionat că printre asociaţi s-a numărat la un moment dat şi Adela Badea, directorul Departamentului Ştiri al TV Neptun. Aceasta a fost cooptată în firmă în 2008, alături de Paris Petre, fiecare din ei deţinând iniţial câte 20 de procente. Ulterior, Adela Badea s-a retras din firmă. Dincolo însă de aceste detalii mai mult sau mai puţin „tehnice", aşa cum am menţionat, Sala de Sport Polivalentă nici la acest moment nu s-a materializat. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că autorităţile locale au aruncat pisica pentru nerealizarea proiectului în ograda Guvernului, care nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marius 03 May, 2012 10:50 Poate acuma cand avem guvern USL o sa se faca