Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Siguranta generala a produselor

ro

12 Feb, 2003 00:00 947 Marime text

Recomandari pentru consumatori

Producatorii sunt cei obligati prin lege sa puna pe piata produse sigure, iar daca actele normative prevad, trebuie sa fie testate si certificate

Ce inseamna un produs sigur? Este produsul care, folosit in conditii normale, nu prezinta riscuri sau prezinta riscuri minime tinand cont de intrebuintarea acestuia. Produsul sigur trebuie sa asigure, practic, un inalt grad de protectie a consumatorilor, sa nu prejudicieze viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor. De exemplu, un ferastrau electric nu este un produs sigur pentru un copil de 5 ani. El poate fi considerat sigur numai folosit de adulti si pentru materialele prescrise de instructiuni. Sau atunci cand, spalandu-va parul, va intra sampon in ochi. Desi ustura, toata lumea stie ca nu este suficient de periculos ca sa va dauneze sanatatii ochilor, pentru ca producatorii cunosc acest risc, iar formula de fabricare il ia in calcul. Totusi, samponul poate deveni periculos in cazul in care va ganditi sa beti, pentru ca samponul are o alta destinatie.

Reguli de respectat

Criteriile dupa care produsele sau serviciile pot fi apreciate ca sigure sau nesigure sunt foarte clare, fiecare produs trebuind sa fie conform cu anumite reglementari si standarde, nationale sau europene. Producatorii sunt cei obligati prin lege sa puna pe piata produse sigure, iar daca actele normative prevad, trebuie sa fie testate si certificate (analize si teste efectuate in laboratoare autorizate si care elibereaza buletine de analiza a conformitatii). Ei trebuie sa informeze consumatorii asupra eventualelor riscuri, trebuie sa urmareasca ce se intampla cu produsele lor de pe piata, iar la aparitia de "produse nesigure", producatorii trebuie sa le retraga de pe piata (din magazine sau de la distribuitori) si de la consumatorii care deja le-au achizitionat. Din pacate pentru consumatori, simpla existenta a unei legislatii privitoare la produsele sigure nu este o garantie ca pe piata nu vor aparea produse nesigure sau chiar periculoase. Diversele marcaje, insa, cum ar fi marcajele CE sau CS, arata ca producatorul sau importatorul respectivelor produse considera ca a respectat cerintele de siguranta sau standardele pe care acestea le impun si le-a aplicat pe propria raspundere, in baza examinarilor efectuate de organisme recunoscute. O alta marca ce atesta produsul sigur si de calitate este marca de testare Larex, care indica faptul ca produsul a fost testat si corespunde conditiilor prevazute in contractul de acordare a marcii de testare.

Vanzarea la distanta

Vanzarea la distanta este o practica din ce in ce mai prezenta pe piata romaneasca, o data cu extinderea utilizarii noilor tehnici de comunicatii. Aceasta tehnica permite achizitionarea unui produs sau a unui serviciu fara ca dumneavoastra, consumatorul, sa fiti nevoit sa intalniti comerciantul, perfectarea contractului facandu-se prin fax, posta, televiziune (teleshopping), posta electronica (e-mail), telefon etc. Oferta comerciantului trebuie sa cuprinda, obligatoriu, o serie de informatii necesare luarii unei decizii obiective:- identitatea comerciantului; daca identitatea nu este clara, solicitati detalii, nu va multumiti cu o casuta postala!;- caracteristicile produsului sau serviciului, suficiente pentru a lua o decizie;- pretul de vanzare;- eventualele cheltuieli de livrare;- modalitati de plata;- conditiile in care produsul poate fi returnat sau inlocuit, eventualele cheltuieli pentru aceasta operatiune si de catre cine sunt suportate;- perioada de valabilitate a ofertei sau a pretului.Mai mult, cel tarziu la livrare trebuie sa primiti un document continand toate aceste informatii si care sa includa toate detaliile de contact ale firmei furnizoare, inclusiv dreptul de denuntare unilaterala a contractului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii