Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valoarea exporturilor a crescut cu aproape 50% fata de anul 2001

ro

12 Feb, 2003 00:00 881 Marime text

Activitatea de import-export a agentilor economici constanteni a depasit 12 miliarde USD

Productia industriala a judetului este in crestere * Anul trecut s-au exportat produse derivate din titei in valoare de peste 330 milioane USD * Firmele constantene au importat, in principal, combustibil, masini si dispozitive mecanice * Traficul de marfuri prin Portul Constanta a crescut cu aproape 14% * Numarul navelor straine tranzitate prin Canalul Dunare - Marea Neagra s-a dublat

Directia Judeteana de Statistica a finalizat, zilele acestea, Buletinul de Informare in ceea ce priveste evolutia principalilor indicatori ai economiei judetului Constanta in anul 2002. Conform datelor cuprinse in acesta, economia judetului se afla intr-un proces de redresare, in industrie, productia fiind in crestere. De asemenea, este intr-o usoara crestere productia agricola vegetala, desi seceta a afectat culturile in vara anului trecut. Pe de alta parte, insa, scaderea efectivelor de animale inca nu a fost stopata, rezultatele neoficiale ale recensamantului general agricol dand insa sperante mai bune in acest domeniu. In acelasi timp, se constata o revigorare a activitatilor portuare, ca si a traficului pe Canalul Dunare - Marea Neagra, crescand atat importul, dar mai ales exportul de produse ale firmelor de profil din judet. Astfel, in industrie, anul trecut, productia s-a situat, luna de luna, deasupra nivelului realizat in aceeasi perioada a anului 2001, rata de crestere pe intreg anul fiind de 13,9%. De aceea, specialistii din cadrul Directiei de Statistica apreciaza ca industria constanteana se afla intr-un proces aproape continuu de recuperare a scaderilor inregistrate pana la mijlocul anului 2000. Insa, evolutia productiei, desi ascendenta, este marcata totusi de oscilatii destul de pronuntate, aceste variatii mari de la o luna la alta, atat in anul 2002, cat si in anul 2001, dovedesc ca influenta factorilor conjuncturali este inca foarte puternica. In acelasi timp, agentii economici din Constanta cu activitate de import-export au vandut peste granitele tarii produse in valoare de 631 milioane dolari si au adus din strainatate marfuri in valoare de 666 milioane dolari. Fata de anul 2001, valoarea exporturilor a crescut cu peste 45%, iar cea a importurilor cu aproape 11%. In structura, ponderea exporturilor o detin produsele derivate din titei (53%, procentul aferent a aproape 337 milioane dolari), navele maritime (18,5%, peste 117 milioane dolari), fonta, fier, otel (9,5%, 60 milioane dolari). Alte marfuri cu pondere ridicata la export in anul 2002 au fost: materialele textile si articolele de imbracaminte, accesorii (valoarea totala a tranzactiilor s-a situat in jurul sumei de 32 milioane dolari); materialele plastice si articolele din material plastic si cauciuc (18 milioane dolari); produse ale regnului vegetal (cereale, seminte si fructe, plante industriale si medicinale, paie si furaje in valoare totala de peste 15 milioane dolari); animale vii si produse ale regnului animal (aproape 15 milioane dolari). Alte marfuri, cum ar fi produse alimentare (bauturi, preparate din peste, moluste, crustacee etc.), piei, blanuri, incaltaminte, palarii, umbrele, articole de piatra, ipsos, ciment, mobila, instrumente si aparate optice, lemn, se regasesc si acestea pe lista de exporturi a anului 2002.

Trafic intens prin Portul Constanta

In ceea ce priveste importul, ponderea cea mai mare o detin produsele din titei si derivate din titei (62,5%, procent aferent pentru peste 416 milioane dolari), masini si dispozitive mecanice, reactori nucleari, boilere etc. (8,6%, mai mult de 68 milioane dolari), metale comune si articole din metale comune (5,7%, 38 milioane dolari). Importuri a caror valoare depaseste 10 milioane dolari s-au inregistrat si in cazul produselor alimentare, al celor provenite din industria chimica, materialelor plastice, materialelor textile, vehiculelor de transport. Traficul de marfuri prin Portul Constanta, in volum de 37 milioane tone in anul 2002, este cu 13,6% mai mare decat in urma cu doi ani, crestere care se localizeaza, in principal, la minereu de fier si fier vechi (in fapt, o revenire la nivelul realizat in anul 2000), articole fabricate din metal si la cereale. Paradoxal, exportul de minereu de fier si fier vechi este de doar 938 mii tone, in timp ce importul depaseste 4 milioane tone, pretul de tranzactionare a acestor produse determinand diferentele inregistrate. Cel mai mare trafic total s-a inregistrat in cazul petrolului brut (4,5 milioane tone provenit din import), al produselor petroliere (4,2 milioane tone, destinate, in principal, exportului), al cerealelor (3,6 milioane tone, majoritatea pentru export), al materialelor de constructii si al produselor chimice (in jur de 1,6 milioane tone pentru fiecare tip de produs). Traficul pe Canalul Dunare - Marea Neagra a insumat anul trecut 11,2 milioane tone, fiind in crestere cu 10,2% fata de anul precedent. Numarul navelor tranzitate pe canal este mai mare cu 4,5%, in cadrul acestora numarul navelor straine dublandu-se, ajungand la aproape 2.000.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii