Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:28 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce sunt aceste sfere misterioase de pe o plajă din Noua Zeelandă şi cum au apărut?

ro

09 Aug, 2013 09:20 2077 Marime text
Populaţia de origine polineziană din Noua Zeelandă explică prezenţa sferelor de pe plaja Koekohe, de Insula de Sud, printr-o legendă potrivit căreia acestea au fost iniţial coşuri de pescuit anghile ce s-au pierdut de din bărcile strămoşilor şi care odată cu trecerea timpului s-au pietrificat.

În realitate, oamenii de ştiinţă au găsit o explicaţie care poate părea şi mai bizară.

Pietrele din Moeraki, care au un diametru de până la 3 metri, au fost, de fapt formate din sedimente marine străvechi, acum 60 de milioane de ani.

Întâlnite pe coasta Otago, atât izolate cât şi sub forma de clustere, formaţiunile de rocă au fost expuse la eroziune. Experţii susţin că rocile neobişnuite sunt rezultatul eroziunii, a timpului şi a concreţiunii (proces prin care se formează o masă compactă de rocă sedimentară prin precipitarea cimentului natural mineral în spaţiile dintre particulele de sedimente).

Astfel, se presupune că rocile datează din Paleocen, ceea ce înseamnă că ele există de cel puţin 56 de milioane de ani.

Specialiştii cred că rocile au fost create din noroi, care ulterior a devenit  argilit şi s-a întărit în Paleocen. În acea perioadă, argilitul era îngropat în stânci. Mişcarea continuă a valurilor care se loveau de stânci a erodat treptat rocile mai moi, descoperind stratul inferior de roci compacte şi sferice.Pentru că bulgării sunt formaţi prin concreţiune, ei sunt mai rezistenţi la efectele eroziunii şi prin urmare ei continuă să îşi păstreze forma sferică.

Această teorie cu privire la originea misterioaselor roci a fost susţinută de cercetări care au arătat că formaţiunile prezintă magneziu, fier şi izotopi stabili de oxigen şi carbon.

Articolul integral aici: descopera.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii