Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:58 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunţ important pentru pasionaţii de dulciuri Zaharurile sunt dăunătoare chiar şi într-o cantitate considerată „sănătoasă”!

ro

15 Aug, 2013 08:49 830 Marime text
Un studiu publicat în cursul acestei săptămâni în jurnalul „Nature Communications” aduce o veste proastă pasionaţilor de zahăr: Atunci când cercetătorii au hrănit şoarecii cu o dietă ce conţinea în proporţie de 25% zaharuri adăugate – o cantitate consumată de mulţi oameni – femelele mureau de două ori mai repede decât în mod normal, iar masculii prezentau şanse mai reduse de a se reproduce şi de a îşi păstra teritoriul.

Cercetarea arată că „zaharurile adăugate consumate într-un nivel considerat în mod actual drept unul «sigur» produc efecte dramatice asupra sănătăţii mamiferelor”, au subliniat cercetătorii. „Mulţi alţi oameni de ştiinţă au solicitat o reevaluare a acestor aşa-numite «niveluri sigure» de consum”, au mai spus specialiştii.

Coordonatorul acestui studiu, profesorul de biologie Wayne Potts de la Universitatea Utah, afirmă că studiile mai vechi au hrănit şoarecii cu un nivel de zahăr mai mare decât cel consumat în mod normal de oameni. Această cercetare respectă nivelul de zahăr consumat în mod normal de oameni.

Şoarecii trăiau în „ţarcuri seminaturale”, iar grupul de test şi grupul de control trăiau în competiţie directă unul cu celălalt. După ce au fost hrăniţi cu cele două diete (de test şi de control) timp de 26 de săptămâni, şoarecii au trăit alte 32 de săptămâni într-un ţarc de şoareci cu o suprafaţă de 35 de metri pătraţi şi care era împrejmuit cu pereţi de 90 de centimetri înălţime. Ţarcul conţinea zone de cuibărit cu un grad diferit de atracţie.

Articolul integral aici: descopera.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii