Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele prostanacilor, Mircea Geoana, garantatul lui Vanghelie, loveste electoratul

ro

26 Nov, 2009 02:22 2109 Marime text

blog3.jpgMircea Geoană continuă lupta cu limba română (II)
Deşi este mai atent la folosirea construcţiei "pe care" (tot o ratează, dar parcă mai puţin), Geoană continuă să comită henţ după henţ, pe terenul gramaticii. De această dată, într-o discuţie cu Sanda Nicola, la Kanal D:

- În propoziţiile afirmative foloseşte "decât" în loc de "doar": Noi trebuie decât să facem (0.11 şi 0.44)
- Nu reuşeşte să antepună substantivelor cu nume de persoane pronumele în acuzativ: (Îi) doreşte cu orice preţ pe domnu` Blaga, domnu Berceanu ... etc. (0.15)
- Cum vine asta, referindu-te la partenerii României: Partenerii externi din România ? (0.48)
- Numeroase anacoluturi etc.

Exprimarea sa excesiv de eliptică poate să ducă la situaţii precum cea din finalul montajului video, unde lasă impresia că îndeamnă oamenii să nu voteze PSD-ul.

Mircea Geoană continuă lupta cu limba română (I) - 27 octombrie

Invitat într-o emisiune electorală la Televiziunea Română, liderul PSD a dat din nou cu stângul în dreptul limbii române la o existenţă demnă. Greşelile decupate şi un clip electoral le-am mixat într-un spot video.

Probabil că până la sfârşitul campaniei electorale se va strânge material video pentru un lung-metraj, din greşelile de exprimare ale liderului PSD. Un prim spot se găseşte aici.

Se observă eforturile lui Mircea Geoană de a folosi corect construcţia "pe care", fără să reuşească de fiecare dată, şi pornirea sa de a vorbi despre sine când la persoana a treia, când la prima persoană.

Şi n-am priceput cum e cu pilda meşterului Manole: [...] după aia trebuie iar să dărâmi? Cine a zis că trebuie? Ce legătura are cu legenda?
Am înţeles în schimb cum foloseşte termenul "locaţie", în sensul de "aşezare", "poziţie", deşi nu dicţionarele nu l-ar înţelege.

În fine, explicaţia elegantă a faptului că nu declină substantivele - din punct de vedere plăţi, din punct de vedere bani etc. - ar fi că limbajul lemnos funcţionăresc s-a instalat şi se simte bine în preşedintele Senatului. Explicaţia mai puţin elegantă, dar credibilă ar fi că nu a luat pe bune bacul la română.


 

Intervenţiile lui Mircea Geoană au fost culese dintr-o emisiune a TVR-ului, a cărui gazdă este Luca Niculescu. Imaginile au fost mixate cu secvenţe din clipul candidatului şi cu un moment din campania electorală, înregistrat de la Realitatea TV.

Sursa: victor-roncea.blogspot.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii