Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre, nazistul cumsecade

ro

25 Nov, 2010 12:38 2436 Marime text
spartakus10.jpgCând vara trecută primarul de Constanţa, Radu Mazăre, a renunţat pentru o seară la costumul de playboy, pantofii cu scârţ şi cămaşa cu floricele pentru a îmbrăca uniforma de obersturmbanfuhrer, mi-am zis, asemenea multor fazani: gata, asta i-a fost fatal! Putea să fure şi Marea Neagră şi s-o îmbutelieze la litru, putea să atribuie ilegal terenuri şi pe Lună, că nu păţea nimic. Putea să se îmbrace şi în Stalin sau în Mao, în jachetă de Sendero Luminoso sau pantaloni de Brigăzile Roşii, că nu i se clintea un fir de păr din cap. Lumea nu l-ar fi băgat în seamă, gândind că oricum Mazăre nu e în toate minţile, fiind legumă la istorie şi varză la capitolul ideologii politice. Dar în momentul în care a jignit obrazul cu cârlionţi al evreilor, am fost convins că o să i se infunde şi n-o să-l lase ăştia în pace nici în gaură neagră de anaconda sau altă şerpoaică trăitoare prin Brazilia.

Pentru ca acum să aflu că edilul de la mare a fost scos de Parchet de sub urmărire penală şi în afara unui minuscul ONG, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (CMCA), nici un reprezentant al poporului ales n-a zis nici pâs. Mă miră faptul că puternicele organizaţii evreieşti din Occident, atât de vocale când e vorba de Antonescu, Codreanu sau chiar, mai recent, patriarhul Miron Cristea, par se fi îmblânzit ca prin farmec atunci când a venit vorba de Radu Mazăre. În alte vremuri, un gest ca al acestui rătăcit în tranziţie era taxat straşnic şi o astfel de jignire adusă neamului lui Israel nu trecea nepedepsită. Bine, nu mă aşteptăm să vină Mossadu' şi să-l vâre pe primar la portbagaj ca să-l spânzure în Israel, dar măcar o amendă de să-l usture fundul şi să-i treacă pofta de travestiuri năstruşnice tot mă gândeam că o să-i ardă.

Şi totuşi, Mazăre, care reuşeşte de atâta vreme să-şi bată joc de justiţia română, pare să fi dat acum cu tifla şi faimosului dicton iudaic cu dinte pentru dinte... Taina acestei ciudate atitudini ar putea fi oferită chiar de fanfaronul primar, care nu pierde nici un prilej să se laude cu bunele relaţii pe care le are cu investitorii israelieni din Constanţa. El spune că lucrurile "au fost iertate şi s-au calmat" N-ar fi exclus, zic, ca batista în acest caz să nu se fi pus pe ţambal, ci pe lege şi investitorii israelieni să fi beneficiat din plin de îngăduinţa primarului, punându-i, la rându-le, o vorbă bună acolo unde trebuia şi asigurându-i probabil pe coreligionarii lor că Mazăre s-o fi îmbrăcat el în nazist, dar totuşi e un nazist cumsecade...

Spre deosebire de domnii de la CMCA eu nu mă tem că gestul lui Mazăre de a purta, sfidător, uniforma Wehrmachtului, va crea un precedent şi că de mâine îi vom vedea pe toţi hipsterii defilând pe Dorobanţi mai ceva ca la paradele de la Nurnberg. Nici vorbă de aşa ceva. Pe de altă parte însă, dacă vă dă prin cap să încercaţi vigilenţa autorităţilor, în această privinţă şi să ieşiţi pe stradă în cămaşa brună, eu zic să va răzgândiţi: în mod garantat veţi fi duşi la dubă şi denazificaţi pe loc cu nişte pulane pe cârcă.

Sursa: ReporterVirtual.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii