Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA da iama in judecatori

ro

09 Apr, 2010 00:56 3503 Marime text

dna_judecatori.jpgZanganit de catuse prin Curti

Tot mai multi judecatori sunt vizati de anchetele procurorilor anticoruptie * In ultimele cinci luni, trei magistrati au ajuns dupa gratii * Cel mai cunoscut este Florin Costiniu (foto) de la Inalta Curte * Numarul arestarilor poate creste, mai ales ca investigatiile din dosarul Voicu sunt departe de a se fi incheiat

Din ce in ce mai multi judecatori ajung dupa gratii, dupa ce colegii lor aproba cererile de arestare formulate de catre procurorii DNA. Cel mai rasunator caz este fara-ndoiala cel al sefului Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Costiniu. Nu este insa singurul dosar in care un judecator ajunge dupa gratii. In numai cinci luni, trei magistrati au fost arestati preventiv in dosare de coruptie. Iar numarul lor ar putea creste.

Unul dintre ultimii judecatori incatusati la cererea DNA este Dumitru Rebegea. In noiembrie 2009, seful Sectiei Penale a Tribunalului Prahova a primit un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind acuzat ca a luat mita pentru a elibera liderii unor grupari interlope, cercetati de DIICOT pentru infractiuni cu violenta. Potrivit procurorilor DNA, in octombrie 2009, judecatorul ar fi primit o spaga in valoare de 21.000 de euro, pentru a-l elibera pe Sandu Zamfir, lucru care de altfel s-a si intamplat. Anchetatorii sustin ca banii ar fi fost acordati prin intermediul avocatei inculpatului, Viorica Pilica, aceasta incasand la randul ei 7000 de euro. In aceeasi luna, Dumitru Rebegea  (foto stanga) a luat inca 9000 de euro. In schimbul banilor, conform DNA, judecatorul l-ar fi pus in libertate pe Florin Parjol, liderul gruparii interlope "Ghenosu". Si de aceasta data afacerea a fost intermediata de avocata Pilica, ea alegandu-se cu 11.000 de euro.

dumitru-rebegea.jpgTranzactii imobiliare si interventii telefonice

In urma cu cateva zile, un alt judecator a ajuns dupa gratii. Vicepresedintele Judecatoriei Petrosani a primit un mandat de arestare pentru 29 de zile, fiind acuzat de efectuare de tranzactii incompatibile cu functia detinuta, cumparare de influenta, luare de mita in forma continuata si trafic de influenta in forma continuata. Procurorii DNA au stabilit ca, in perioada 16 februarie 2007 - 14 iulie 2007, Valentin Popescu a facut demersuri pentru achizitionarea, printr-un interpus, a unui apartament aflat in proprietatea denuntatorului. Asta desi in momentul licitatiei de vanzare ca urmare a executarii silite, exista un litigiu pe rolul Judecatoriei Petrosani. Iar dosarul se afla chiar pe masa judecatorului Popescu, astfel ca acesta avea interdictie sa cumpere imobilul.

De asemenea, anchetatorii anticoruptie sustin ca, in perioada 6-10 februarie 2010, Popescu a intervenit telefonic la Serviciul Judeţean de Medicina Legala Deva pentru ca rezultatul analizei toxicologice pentru stabilirea alcoolemiei unei persoane surprinse in trafic in timp ce conducea autoturismul sub influenta bauturilor alcoolice, sa releve in mod nereal ca acesta nu a consumat bauturi alcoolice. Cel in favoarea caruia vicepresedintele Judecatoriei Petrosani a intervenit este chiar fiul interpusului prin care Valentin Popescu si-a adjudecat apartamentul. Nu in ultimul rand, magistratul este acuzat ca, in perioada februarie - martie 2010, a primit de la doua persoane foloase patrimoniale si nepatrimoniale, pentru a-si indeplini indatoririle de serviciu legate de solutionarea unor cauze civile, respectiv pronuntarea unor solutii in favoarea mituitorilor.

gavel_opt.jpgCostiniu dupa Voicu


Ultimul si cel mai rasunator caz este cel al judecatorului Florin Costiniu. Seful Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost retinut, joi dupa-amiaza, de procurorii DNA, alaturi de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, in dosarul in care deja este arestat senatorul Catalin Voicu. Costiniu este acuzat ca, la cererea parlamentarului, ar fi intervenit pe langa unii judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a solutiona favorabil un dosar al lui Costel Casuneanu.
 
Continua arestarile?

Numarul judecatorilor care vor fi arestati in viitorul apropiat este posibil sa creasca, mai ales ca dosarul Voicu este departe de a fi incheiat. Dupa cum deja se stie, senatorul PSD pusese la punct o adevarata retea, practic, prin diversi magistrati, el ajungand sa controleze instante din intreaga tara. Mai mult, Florin Costiniu nu este singurul judecator care apare in cazul Catalin Voicu. DNA a inceput urmarirea penala si impotriva unui coleg de-al lui Costiniu. Este vorba despre Cristian Jipa de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acuzat de complicitate la trafic de influenta. De asemenea, un alt nume de magistrat care apare in dosarul Voicu este cel al procurorului Dan Chiujdea, membru CSM.

Sursa: agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii