Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chiţac - „Sunt încrezător în echipa liberală şi în suflul nou pe care PNL îl aduce pe scena politicii româneşti”

ro

10 Nov, 2016 00:00 3240 Marime text
Vergil Chiţac este preşedintele organizaţiei municipale a PNL Constanţa, fost candidat la Primăria municipiului Constanţa. Chiţac a rămas profesor asociat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi este contraamiral în rezervă. Candidează pentru un mandat de senator pe lista PNL Constanţa la alegerile parlamentare.

Domnule Vergil Chiţac, sunteţi candidat al PNL Constanţa, primul nume propus de partid pentru Senatul României. Cu ce gânduri porniţi în această campanie electorală?

Vergil Chiţac: Poziţia în care mă aflu, aceea de prim candidat pe listele PNL Constanţa pentru Senat, este una care mă onorează. În acelaşi timp, înţeleg ce presiune va apăsa pe umerii mei. Să ştiţi că sunt un om responsabil, cunosc exact care îmi sunt atribuţiile şi obligaţiile faţă de cetăţeni şi de ţară. Pornesc pe acest nou drum cu încredere şi cu speranţa că voi reuşi, alături de colegii mei liberali, să vin în ajutorul constănţenilor şi al tuturor românilor prin proiectele şi ideile noastre.

Întreaga clasă politică suferă, în această perioadă, la capitolul „încredere”. Cum apreciaţi că se poate schimba această percepţie?

Vergil Chiţac: Această ipostază cu care se confruntă întreaga clasă politică nu a apărut peste noapte. Nu îmi face plăcere să o spun, dar să ştiţi că toată această neîncredere şi umbră de îndoială care se abate asupra politicienilor izvorăşte din acţiunile şi faptele celor care au fost la putere din ’90 şi până astăzi. Din păcate, am avut foarte multe exemple de aleşi ai poporului care nu au ştiut să se raporteze la funcţia pe care au deţinut-o. Nu putem vinde la nesfârşit circ şi gălăgie, pentru că, mai devreme sau mai târziu, lucrurile se vor întoarce împotriva noastră, a tuturor. Reforma clasei politice nu se poate face dacă nu se schimbă oamenii şi ideile. Îmi place să cred că, cel puţin noi, în cadrul Partidului Naţional Liberal, dispunem de acel suflu nou, serios şi bine pregătit de care avem nevoie toţi.

PNL Constanţa a obţinut un scor istoric la scrutinul electoral din vară, însă insuficient pentru a câştiga alegerile la nivel local. Credeţi că PNL Constanţa poate obţine victoria la aceste alegeri parlamentare?

Vergil Chiţac: Sunt sigur de asta. Şi când afirm lucrul acesta, nu mă bazez doar pe rezultatul bun obţinut de partid la alegerile din vară. Sunt absolut încrezător în echipa liberală şi în suflul nou pe care aceasta îl aduce pe scena politicii româneşti. Întotdeauna, PNL s-a bazat în primul rând pe oameni. Oameni bine pregătiţi, tineri, serioşi, profesionişti. De-a lungul istoriei, în rândurile partidului din care fac şi eu parte s-au regăsit oameni de excepţie în domeniile lor de activitate, de la medici, la profesori, ingineri, avocaţi, artişti şi oameni de cultură. Acest lucru reprezintă marele atu al partidului în aceste alegeri şi mă bazez pe dorinţa oamenilor de a vedea o nouă clasă politică, mai serioasă, mai competentă, mai educată.

Partidul Naţional Liberal a organizat, la finalul săptămânii trecute, lansarea candidaţilor pentru Parlament în cadrul unui miting de susţinere a premierului Dacian Cioloș. Consideraţi că această nominalizare este cea mai bună alegere pentru PNL?

Vergil Chiţac: Premierul Dacian Cioloş a demonstrat, cu diferite ocazii, că este un om competent, de cuvânt. Este un politician atipic pentru România, din păcate. Domnia sa, cu tonul său echilibrat şi profesionist, reprezintă modelul de care întreaga clasă politică de la noi are nevoie. Faptul că acum se bucură de un val mare de simpatie în rândul populaţiei nu este întâmplător. Revenind la ceea ce am spus mai sus, oamenii de calitate, mai devreme sau mai târziu, vor izbândi. Pentru că aşa este natural, normal şi firesc. Am mare încredere în Dacian Cioloş şi în viziunea domniei sale despre cum trebuie să arate România. Şi mă bucur sincer că şi partidul pe ale cărui liste candidez rezonează cu acest sentiment. România are nevoie de oameni serioşi, competenţi şi responsabili.

Ce proiecte aveţi pentru primul dvs. mandat de senator? 

Vergil Chiţac: Sunt multe lucruri de făcut în România. Cariera mea profesională s-a derulat în totalitate în Marina Militară şi mi-am dedicat-o aproape în întregime învăţământului superior de marină, pe care l-am slujit cu credinţă şi profesionalism. Mă voi preocupa în primul rând de aceste două domenii, unde consider că am experienţa şi pregătirea necesare. Una dintre priorităţi o constituie securizarea resurselor foarte importante de energie pe care le avem în Marea Neagră şi care vor trebui exploatate pentru a ne crea independenţa energetică. De asemenea, sunt destul de apropiat şi de zona transportului maritim şi al marinarilor. O unificare a legislaţiei maritime, o lege a navigatorilor români şi o instituţie precum Casa Maritimă după modelul italian, de exemplu, i-ar proteja pe cei 20.000 de marinari români şi pe familiile lor atât în timpul activităţii, cât şi ulterior, prin pensii decente.

Sunteţi preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa. Cum apreciaţi mandatul primarului PSD, Decebal Făgădău, până în acest moment? 

Vergil Chiţac: După cum am tot spus şi în campania electorală şi continui să o fac şi astăzi, municipiul Constanţa suferă de foarte multe probleme. Tot ce pot să sper este că oamenii cu putere decizională se vor trezi în cel de-al 12-lea ceas şi vor începe să mişte lucrurile în direcţia potrivită. În ultimii 16 ani s-au făcut foarte multe greşeli, care ne costă foarte mult. Eu şi colegii liberali vom lupta cu toate armele pentru constănţeni şi pentru ca nevoile lor să fie ascultate. Nu vom închide ochii în faţa încălcării legii şi nu ne vom abate de la principiile şi valorile în care credem şi de care Constanţa are nevoie.

În încheiere, vă rog să adresaţi câteva cuvinte alegătorilor dvs.!

Vergil Chiţac: Îmi doresc, ca şi ei, o Constanţa puternică. Pentru ca acest lucru să iasă din sfera utopiei şi să se transforme în realitate, este vital ca cetăţenii cu drept de vot din Constanţa să meargă la urne pe 11 decembrie. Vreau să începem să construim împreună acea societate educată, închegată şi sănătoasă, pe care toţi ne-o dorim, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne implicăm. Numai aşa, prin implicare, muncă şi seriozitate, vom reuşi să readucem Constanţa acolo unde îi este locul.
 
Material realizat de PNL Constanţa (P)
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii