Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Cum se distruge un spital (galerie foto)

ro

15 Jun, 2014 10:26 2937 Marime text
Pe zi ce trece se transformă într-o ruină. Acoperișul stă să cadă, varul de pe pereți are mai bine de 30 de ani, iar mucegaiul a pus stăpânire pe toate încăperile unității...așa arată acum fostul Spital de Oase din Eforie Sud. Pe hârtie, cei responsabili de unitate spun că fac investiții, însă realitatea este cu totul alta. Cum se poate distruge un spital de renume aflați în materialul următor. Problemele Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală din Eforie Sud au început în luna august a anului trecut. În acel moment, al doilea spital de ortopedie din ţară a fost închis de Consiliul Judeţean Constanța, iar câteva luni mai târziu șase medici reputați au fost trimiși în șomaj. Acum, responsabilii spun că s-au făcut investiții și, chiar dacă nu există niciun pacient în spital încă de anul trecut, de săptămâna viitoare totul se va schimba.

“O să internăm probabil de săptămâna viitoare. Am așteptat să terminăm reparațiile, am luat echipamente, am luat parafină. Nu putem să ducem acolo pacienții și să nu le facem nimic”, ne-a declarat Dănuț Căpățână, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.Managerul Dănuț Căpățână este contrazis de cadrele medicale din spital, care prezintă o altă realitate, una mult mai sumbră. „Deocamdată lucrurile sunt ca în luna decembrie 2013. Acoperișurile care cad, boilerele și dușurile ruginite, nu s-a făcut absolut nimic. În afara faptului că au luat mobilierul existent, au închis Secția de Recuperare și au mutat mobilierul vechi în saloanele pentru recuperare nu s-a întâmplat nimic. S-au montat două boilere și o centrală termică ce nu a funcționat din lipsă de pacienți”, ne-a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre angajații spitalului. Începând din această vară, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală a fost transformat în secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Chiar și așa, unitatea este pustie. Lipsa pacienților continuă să fie un mister chiar și pentru cadrele medicale. “În momentul când medicii au plecat, au plecat și ultimii pacienți, iar din luna decembrie nu există niciun pacient, decât personalul aferent celor 40 de locuri de recuperare pe care le prevede secția. Motivul pentrru care nu se aduc pacienți, nu îl înțelegem și noi, tot timpul se amână internarea. Asistentele au agendele pline cu pacienți pentru recuperare. Motivul pentru care nu sunt internați, nu ni-l spune nimeni”, ne-a spus un alt cadru medical de la Eforie.Porțile spitalului din Eforie nu sunt închise doar pacienților, ci și tuturor celor care nu fac parte din personal. Unii dintre angajați susțin că la mijloc ar fi vorba despre mari interese imobiliare.

“Cred că terenul aferent spitalului ar fi marea problemă a funcționării. El este miza cea mare, pentru că spitalul are o suprafață de 10,8 hectare de teren amplasat pe malul mării și cred că de aceea nu se dorește funcționarea spitalului și nici secția de recuperare”, ne-a transmis unul dintre angajații spitalului din Eforie.Cel mai probabil, mucegaiul de pe pereți, varul care stă să cadă, acoperișul deplorabil și toaletele neigienizate i-au făcut pe cei care se ocupă de spital să fie reticenți în ceea ce privește mass media. Mai mult decât atât, metoda pumnului în gură a fost aplicată cadrelor medicale. Astfel, cu “ajutorul” unui contract de confidențialitate, neregulile rămân necunoscute. “Până la schimbarea contractelor de muncă și la încheierea celor noi cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, nu exista un articol în care să nu ne putem exprima punctul de vedere. Acum suntem încătușați: nu avem voie să spunem nimic din ce se întâmplă în incinta spitalului. Există un articol prin care ni se desface contractul de muncă dacă oferim detalii cu privire la starea spitalului din Eforie”, ne-a mai spus unul dintre angajați. Managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța a deviat discuția contractului de confidențialitate, dând încă o dată asigurări că spitalul este pe mâini... bune.

“Vom relua activitatea acolo. Este vreun pacient care a vrut să se interneze acolo și nu l-am lăsat? Despre ce vorbim? ”, a susținut Dănuț Căpățână, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.Închiderea Spitalului de Ortopedie ar fi trebuit să facă loc celui mai performant Centru de Recuperare din țară. Însă, în timp ce unitatea a fost indusă în "moarte clinică", CJC a alocat 10 milioane de euro pentru ultramodernizarea Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din Spitalul Județean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fost manager 16 Jun, 2014 17:05 Ce va mira domnilor ca spitalul nu functioneaza inca,cum sa functioneze daca nu are autorizatie de functionare,ce remedieri s-au facut pina acum de spitalul jud.pentru a putea recapata autorizatia de functionare,dl. Director bate cimpii in legatura cu pacientii,habar nu are ce se intimpla,sau poate tocmai asta trebuie sa se intimple pentru a-i cinta in struna celui plecat in america la tratament,sau poate parchetul a incurcat putin situatia si toata lumea sta in espectativa si asteapta sa vada incotro va bate vintul,intre timp salaritii primesc leafa pentru a sta sa pazeasca si sa-si tina gura,asa a inteles cj sa rentabilizezespitalul de renume,trecindu-l pe linie moarta,sau s-a vrut numai eliminarea concurentei cu spitalul judetean.RUSINE