Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După o lună de post aspru, musulmanii sărbătoresc astăzi Ramazan Bayram!

ro

08 Aug, 2013 12:42 3166 Marime text
Anul acesta, în Dobrogea, evenimentul este cu atât mai special cu cât este pentru prima dată când comunitatera musulmană primește vizita însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA dar și a Ambasadorului Republicii Turce, alături de alte oficialități. Oaspeții au sosit încă de seara trecută, în Ajunul Bairamului, și au participat, alături de sute de credincioși musulmani, la cina de Iftar.
“Chiar este o atmosferă neobișnuit de plăcută, și mi se umple sufletul de bucurie când văd atâția oameni simpli și buni”, a declarat Omer Susli.

„Pentru că este luna milosteniei, este luna când trebuie să fim aproape de semenii noștri și le mulțumesc că își îndeplinesc principiile de bază ale acestei luni sfinte. Le urez multă sănătate și fericire alături de cei dragi și mă rog la bunul Dumnezeu să binecuvânteze comunitatea musulmană și țara noastră”, a declarat Muftiu Muurat Iusuf.
Anul acesta, comunității musulmane din Dobrogea i se alătură, pentru prima dată, ambasadorul Republicii Turce în România, Excelenţa Sa Őmur Solendil, dar și Excelenţa Sa Duane C. Butcher, însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii. Oficialii au rămas impresionați de culoarea locală a sărbătorii.

„Este foarte frumos, este o atmosferă foarte plăcută, oameni buni, primitori. Ramazan este Luna Sfântă pentru musulmani, iar aceasta este ultima zi din cele 30, și începe Ramadan Bairam, o sărbătoare de mare importanţă pentru musulmani, iar faptul că mă aflu aici si sărbătoresc în sânul comunității musulmane din Dobrogea îmi face o plăcere deosebită”, a spus Őmur Solendil, ambasadorul Republicii Turcia în România.
„Este o plăcere deosebită să mă aflu aici. Este un sentiment de fraternitate și de apropiere și cred că Iftar și Ramadan au devenit repere esențiale în ceea ce privește comunicarea interculturală. Aici, la Constanța, am vizitat și una dintre geamiile din Port și mi s-a părut extraordinar. Am urcat 144 de trepte până în vârf, iar de acolo priveliștea asupra Constanței este minunată. Am văzut de asemenea și vestigii extraordinare, cel mai mare covor din Europa. A fost extraordinar. Comunicarea dintre Muftiat și Ambasada Americană este foarte bună și preciez faptul că Muftiul mi-a fost gazdă și ghid totodată, astăzi”, a declarat Duane C. Butcher, însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA.

Autoritățile dobrogene au fost gazdele cinei de Iftar de la Cobadin.
„Astăzi am avut ultima cină de post, de Iftar, pe care am servit-o într-un cadru oficial, unde am avut invitați deosebiți alături de Ambasadorul Republicii Turce la Constanța, Ambasadorul Albaniei, Ambasadorul Palestinei, reprezentanții Ambasadei Americii, Subprefectul Municipiului Constanța, Muftiul, oameni de afaceri, cât și reprezentanții comunității turce și tătare din România”, a declarat Varol Amet, deputat UDTTMR.
Dincolo de ospitalitate și legăturile inter-culturale strânse, comunitatea musulmanilor din Dobrogea este caracterizată și prin unitate și întrajutorarea semenilor. Pentru ca Ramadan Bairamul este sărbătoarea dulciurilor și a preparatelor tradiționale turcești, dar și a familiei, asociaţiile oamenilor de afaceri turci din Bucureşti şi Constanţa şi reprezentanţii comunităţilor etnice tătară şi turcă le-au făcut o surpriză nevoiașilor în pragul sărbătorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii