Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării - „Cel mai luxos local de variete din Constanţa“

ro

01 Jul, 2022 00:00 2490 Marime text
Sursă foto: volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen
 
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta, o parte din anunțurile integrate în lucrare, dedicate, de această data, restaurantelor.
 
În piața Independenței, actuala piată Ovidiu, regăseam în anul 1924, restaurantul „Elite” al lui Spiru Borova. Reclama îl recomandă ca fiind „cel mai luxos local din Constanţa, cu serviciu ireproşabil, bucătărie aleasă, pescărie specială, grătar național, toate sub o curăţenie exemplară“. Cei care mâncau aici erau privilegiați cu acompaniamentul unei „orchestre clasice sub conducerea cunoscutului şef de orchestră Iancu Constantinescu“.
 


La intersecția străzii Radu Scarlat Varna cu strada Griviței, se afla un „local familiar“, cu berărie, grătar și vinuri alese, sub patronajul lui Anton Vararu, se arată în una din reclame.
 
„Cea mai higienică botegă“ se găsea la „Drapel“, restaurantul lui Dimitrie Constantinescu și George Filipescu, chiar pe stada Carol nr. 32, actualul Bulevard Tomis.
 
Pentru o recreere regală, lumea bună a Constanței se putea opri la Cofetăria Regală a lui Daniel Constaninidi. „Localul de prim ordin“, așa cum îl recomandă reclama, se afla tot pe strada Carol la numărul 50.
 
Turiștii și nu numai puteau savura o delicatesă la „patiseria de prim rang“ a lui Ștefan Moscu de pe plaja Mamaia.  

Pentru o seară de pomină, boemitatea tomitană se destindea la „cel mai luxos local de variete din Constanța“, Britania. Restaurantul, condus de Mișu Georgescu, se afla pe strada Lascăr Catargiu nr. 7.
 
Revenind în Piața Independenței, mai regăsim încă o cofetărie, de data aceasta „Parisiană“. Patronul Dumitru losif, le oferea clienților patiserie, bomboane și băuturi răcoritoare la cel mai înalt nivel.  
 
Va urma.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari