Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române - „Dobrogea Medievală - Via Gentium“

ro

19 Oct, 2017 00:00 5427 Marime text
Ca şi alte regiuni locuite de români, Dobrogea a avut o istorie trepidantă, specifică zonelor de pregnante interferenţe pe plan etnico-cultural. Amplasarea sa geografică - în vecinătatea unor întinse areale continentale şi acvatice purtând pecetea varietăţii - o destina unei evoluţii implicând dinamism şi diversitate.
 
Precum s-a remarcat de către iluştri istorici, geografi şi politicieni, marile cursuri de apă nu au avut numai rostul de a separa entităţi teritoriale, ci au creat disponibilităţi de deplasare grupurilor umane, facilitând raporturile comerciale şi confesionale, dar şi întreprinderile cu caracter militar. Segmente ale cursului inferior al Dunării, ce flanchează spaţiul dobrogean la nord şi la vest, au fost de natură să-i confere perspective de extindere a contractelor spre centrul continentului, cu atât mai mult cu cât niciun alt fluviu european nu străbate teritorii atât de mozaicate din punct de vedere etnic.
 
Nu mai puţină relevanţă pentru destinul său istoric l-a avut vecinătatea Mării Negre, pentru facilităţile de a se angaja conexiuni cu teritoriile riverane ale unui bazin maritim căruia Strâmtorile i-au refuzat izolarea, conferindu-i statutul de golf periferic al Mediteranei, principala scenă de convergenţă a celor trei vechi continente ale umanităţii...
 
(„Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european“, volum coordonat de Valentin Ciorbea, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008, pagina 62)
 
Citeşte şi: 
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Înfiinţarea şcolii normale nu va putea aduce mult folos culturii în genere“ (document)

#scrieDobrogea Flotila Română în ofensiva strategică pentru Dobrogea (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii