Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „E incredibil cât de fascinați sunt oamenii de reconstituirile istorice!“ Se reclădesc patriotismul și familia (galerie foto)

ro

13 Jan, 2018 00:00 1426 Marime text
De câțiva ani încoace, admirăm prezența ostașilor la manifestările de anvergură cu „parfum“ istoric, chiar medieval, costumele lor impresionante oferindu-ne șansa unei întoarceri în timp, la vremuri învățate prin cărțile de istorie ori, eventual, vizualizate prin filme.
 
Pe Radu Florian Covaliu, președintele Asociației Culturale Tomis, l-am cunoscut cu ocazia amplului eveniment organizat de cotidianul ZIUA de Constanța pe 23 noiembrie 2017 - prilejuit de celebrarea a 139 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă -, când ne-a fost alături în demersul nostru de a sărbători cum se cuvine provincia ai cărei trăitori suntem.

 
Din pasiune s-a născut o asociație

 
Întâmplarea face ca, luna trecută, Asociația Culturală Tomis să fi sărbătorit, la Muzeul Militar Național „Ferdinand I“, doi ani de existență.
 
Povestea acestei asociații, care acum numără circa 50 de membri și vreo 45 de aspiranți, pleacă, evident, de la pasiunea liderului său pentru reconstituirile istorice... despre daci, arme, obiecte, haine. „În urmă cu vreo nouă ani, într-o staționare între voiaje, eram la Alba Iulia, în căutare de pileus (căciula dacică - n.r.). Și am avut șansa de a participa la Festivalul cetăților dacice, la vreo 11 km de Alba Iulia, unde i-am cunoscut pe cei care aveau să mă sprijine în demersul meu constănțean. Așa am devenit membru Terra Dacica Eterna. Mi-au spus că nu confecționează echipamente romane, în schimb, mi-au oferit două site-uri de unde le-am comandat - din Franța și Germania. În trei săptămâni am avut tot echipamentul acasă (1.300 euro - n.r.). Cât despre echipamentul dacic, mi-au promis că mi-l vor confecționa, numai să am răbdare... și am avut vreo trei ani și jumătate“.
 
Până să apară echipamentul dacic, a participat la evenimente în costum de legionar roman, timp în care a și învățat, împreună cu echipa sa de la Constanța, să le confecționeze mai ieftin. „Tot participând cu Terra Dacica Eterna la festivaluri, a venit ideea de a vorbi cu autoritățile locale pentru organizarea unui festival antic la Constanța, care s-a și concretizat în anul 2015. Și astfel, prietenii au început să fie fascinați de reconstituirile istorice. Pe de altă parte, constănțenii pasionați întrebau, la Cluj, cum pot face parte din această... mișcare de reconstituire. Așa se face că, la a treia ediție a Festivalului Antic Tomis, din 60 de participanți, 15 erau constănțeni“.
 
Încet-încet, s-a conturat dorința de a face reconstituire istorică pe mai multe perioade, nu numai pe daci și romani sau gladiatori. „Acum două luni, am început și cu Primul Război Mondial și deja am participat, la Târgu Jiu, la reconstituirea bătăliei de acolo, din 1916, dintre români și germani. Avem deja nouă familii membre și, credeți-mă, este incredibil cât de fascinați sunt oamenii de reconstituirile istorice, iar părinții au o mare bucurie când își văd copiii implicându-se. Este plăcerea aceea de a petrece timp de calitate alături de copilul tău, inclusiv vacanțele!“
 
La doi ani de activitate, Radu Covaliu mărturisește că este surprins câte uși li s-au deschis și la cât de multe activități sunt invitați să participe. „Ceea ce ne dă curaj și speranța că merită! Ne-am dezvoltat pentru că am fost solicitați, pentru că am avut invitații“.
 
Cât despre planurile pentru acest an, și-au propus realizarea unor noi costume, care să reprezinte perioada bizantină, iar în iulie-septembrie speră să acopere și perioada medievală și se pot considera satisfăcuți. „Anul acesta vom avea numeroase activități la care vom participa, prilejuite de Centenarul României. Prima este chiar pe 20 ianuarie, împreună cu Asociația Tradiția Militară, la Galați, unde suntem invitați la reconstituirea istorică a perioadei Primului Război Mondial“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii