Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mireasă furată de jucători Fotbalistul Ferdi Ghenciu dă probe la Honved Budapesta

ro

13 Mar, 2014 00:00 5062 Marime text
Deşi apreciat pentru talentul său, tânărul de 18 ani nu a reuşit să se impună la clubul constănţean. Produs al Farului, a jucat o perioadă şi la juniorii Viitorului, după care s-a întors în strada Primăverii. A doua perioadă la Farul nu i-a adus însă saltul în carieră
 
Ferdi Ghenciu va împlini 19 ani pe 16 iunie a.c., însă ultimele luni au fost goale din punct de vedere fotbalistic pentru el. După un meci de Cupa României, jucat în deplasare, cu Pandurii Tg. Jiu, mijlocaşul a fost trimis de la echipa mare la juniori, însă nici acolo nu şi-a atras mulţumirea antrenorilor. Când a jucat la Tg. Jiu, a fost criticat pentru evoluţie, ca de altfel majoritatea fotbaliştilor Farului din acel meci. O perioadă, s-a pregătit individual cu antrenorul Lucian Marinof, iar acum speră să prindă un contract la echipa a doua a clubului maghiar Honved Budapesta.
 
Fanii Farului îl priveau cu simpatie pe Ferdi Ghenciu, tinereţea, calităţile sale şi faptul că era un copil crescut de mic la clubul constănţean trecându-l pe lista favoriţilor galeriei. Iar începutul de la echipa mare a Farului (gol marcat de la 30 de metri într-un meci de Liga a 2-a, în deplasare, şi pasă decisivă în retur), plus convocarea de la echipa naţională de juniori, le dădeau speranţe suporterilor că la Farul se poate ridica un jucător tehnic şi bun pasator, fidel clubului. Din diferite motive, atât obiective (o accidentare, care l-a făcut să piardă mare parte din pregătirea de iarnă), cât şi subiective, Ferdi nu a înregistrat însă progresul aşteptat de toţi. Dimpotrivă. De la echipa mare a fost retrogradat la juniori (în toamna trecută), însă nici acolo nu a mai rămas. O perioadă, nu s-a mai auzit nimic de el. A lucrat individual cu antrenorul Lucian Marinof (câte două antrenamente pe zi), iar de ceva timp este în Ungaria, la Budapesta, unde susţine teste la echipa secundă a clubului Honved. „Iniţial, trebuia să plec de la Farul la Delta Tulcea, însă am ajuns cu un impresar la Budapesta, pentru probe de joc. Am participat la antrenamente şi la mai multe jocuri între componenţii lotului, iar antrenorul a fost mulţumit de mine. Vor să mă transfere. Sper să găsesc înţelegere la conducătorii Farului să-mi dea drumul. Voi veni în ţară după acte. Dacă nu se va rezolva situaţia, îi voi propune patronului Giani Nedelcu să mă dea împrumut undeva, dar nu la Liga a IV-a, la Tulcea”, a spus Ferdi Ghenciu.
 
În vizită la un obiectiv Unesco
 

Tânărul fotbalist spune că la meciurile de verificare ale lui Honved II a fost folosit mijlocaş central, atât dreapta, cât şi stânga, în sistemul 4-3-3, iar în patru partide a marcat de trei ori. Baza sportivă a clubului i-a lăsat o impresie plăcută. „E mare, are multe terenuri, iar arena principală e frumoasă. Antrenorul este maghiar, iar în lot nu mai sunt străini. Mă înţeleg destul de greu cu jucătorii şi cu tehnicianul, dar mă descurc. În Budapesta stau la un hotel. În timpul liber, am fost mai mult printr-un mall. Mi-a plăcut la Budapesta. Am ajuns şi la un obiectiv turistic celebru, Citadela, o fortăreaţă amplasată în vârful dealului Gellert, la atitudinea de 235 de metri. Este construcţia aflată la cea mai mare înălţime din centrul Budapestei. De altfel, din Citadela se poate vedea tot oraşul. Cetatea a fost ridicată în anul 1854 şi face parte din Patrimoniul Mondial Unesco”, a spus Ferdi, care, la plimbările prin oraş, s-a distrat când a văzut numărul a doi iluzionişti, episod pe care l-a filmat cu telefonul mobil.
 
Poartă prenumele unui cântăreţ din Turcia
 
Familia constănţeană Ghenciu are trei copii, toţi băieţi. Ferdi e cel mai mare, apoi urmează Cosmin (12 ani, şi el fotbalist) şi David (4 ani). De asemenea, Ferdi are în fotbal şi doi unchi, fraţii Vişan şi Nicu Creţu, cel de-al doilea jucând până de curând la Farul. Prenumele lui Ferdi vine de la un cântăreţ, actor şi compozitor turc, Ferdi Tayfur, care îi plăcea foarte mult mamei fotbalistului, Leanţa. În semn de iubire şi respect faţă de cea care i-a dat viaţă, jucătorul şi-a tatuat pe antebraţul stâng numele acesteia. Totodată, pe cealaltă mână şi-a scris în chineză numele unuia dintre fraţi, David. Cu câţiva ani în urmă, pe când evolua la juniorii Viitorului, Ferdi a participat, alături de alţi trei colegi, Şerban, Paraschivoiu şi Ciurea, la furtul unei mirese. S-a întâmplat la un meci în deplasare al Viitorului cu Unirea Tărlungeni (judeţul Braşov). „Ne înţelegeam bine cu şefa pensiunii din Tărlungeni unde stăteam, iar acolo avea loc şi o nuntă. Şefa ne-a rugat să furăm noi mireasa, ceea ce s-a întâmplat. Am obţinut permisiunea antrenorului pentru o jumătate de oră. Am dus mireasa la o discotecă, iar ginerele ne-a dat în schimbul ei o sticlă de whisky, pe care bineînţeles că am predat-o antrenorului”, a spus Ghenciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii