Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arbitru internaţional şi patru ani antrenor în Germania Sebastian Bezem va deschide un club privat la Constanţa (galerie foto)

ro

20 Jan, 2015 00:00 3643 Marime text
Unul dintre sportivii de valoare ai CS Farul Constanţa, club la care a lucrat, apoi, şi ca antrenor (din 2003), Sebastian Bezem (38 de ani) a avut parte de o experienţă deosebită ca tehnician în Germania. A pregătit (cu rezultate şi pe plan internaţional) scrimeri la toate nivelurile de vârstă şi la toate armele. De asemenea, în Germania a şi concurat. În ultimii patru ani, petrecuţi în străinătate, s-a dedicat şi activităţii de arbitru internaţional, fiind delegat la concursurile de scrimă şi scrimă în scaun rulant.
 
La finele anului 2010, Sebastian Bezem a făcut un alt pas în cariera sa. Remarcat ca un sportiv valoros al CS Farul Constanţa, iar apoi, ca antrenor, Sebastian a ales să plece în Germania, ca tehnician. „Am dat un interviu, iar cei de acolo au fost interesaţi de serviciile mele. Aşa a început aventura mea germană. Am activat ca antrenor (la două cluburi), am mai şi participat la concursuri, ca sportiv, şi am arbitrat în întreceri internaţionale“, povesteşte Sebastian Bezem. Acesta a locuit lângă Stuttgart şi şi-a desfăşurat activitatea la grupările sportive SV 1845 Esslingen e.V. şi Fecht-club Goppingen e.V. Având specializare la toate armele, a lucrat la Esslingen la spadă şi la floretă (pregătind toate categoriile de vârstă, de la copii la adulti), iar la Goppingen - la sabie, lucrând cu copii şi juniori.

 Experienţă pusă în slujba scrimei constănţene


 „O perioadă, timp de cinci - şase luni, am avut alături şi familia, care s-a întors însă apoi în ţară, neputând rămâne în Germania. Iniţial, plănuisem să ne stabilim acolo, dar, intervenind această problemă, am renunţat. Acesta a fost, de altfel, şi motivul pentru care am revenit la Constanţa, încheind activitatea de antrenor din Germania. Voi continua însă ca arbitru, iar pe 23 şi 24 ianuarie, oficiez acolo la o Cupă Mondială de floretă rezervată sportivilor sub 23 de ani. De asemenea, mai mult ca sigur că, la Constanţa, voi înfiinţa un club privat de scrimă. Am avut parte, timp de patru ani, de experienţe profesionale deosebite, pe care voi încerca să le valorific acum în România“, a spus Sebastian.

 Bezem - „Am o mare admiraţie pentru aceşti oameni“


Sportivii pe care i-a pregătit acesta la Esslingen s-au clasat pe locurile doi şi trei la Naţionalele de juniori. Totodată, echipa sa a ocupat poziţia a treia la Cupa Mondială şi a participat, anul trecut, şi la calificări pentru alte întreceri internaţionale de anvergură. Un alt segment căruia i s-a dedicat Sebastian Bezem în Germania este cel al scrimei rezervată persoanelor cu dizabilităţi motorii. A antrenat asemenea sportivi la Esslingen şi, totodată, a fost şi arbitru în aceste întreceri, oficiind, printre altele, şi la Campionatul European de la Strasbourg, din 2014. „Am o mare admiraţie pentru aceşti oameni, care nu s-au dat bătuţi în faţa destinului potrivnic, alegând să practice sportul de înaltă performanţă. Vreau să fac nişte demersuri pentru dezvoltarea şi la Constanţa a acestei ramuri, având în vedere că, momentan, sunt printre puţinii din România cu experienţă în domeniul scrimei pentru persoanele cu dizabilităţi motorii, atât ca antrenor, cât şi ca arbitru internaţional“, a punctat Sebastian Bezem.

 A participat la Mondialele de la Bonn


 Sebastian Bezem a început scrima în anul 1987, la vârsta de 11 ani, la clubul Farul, cu antrenorii Ion Dima şi Horia Gheorghe. La Campionatul Naţional de seniori, cel mai bun rezultat al său este locul trei. A obţinut rezultate interne foarte bune şi cu echipa, la mai multe categorii de vârstă. Pe plan extern, în 1992, a participat la Campionatul Mondial de cadeţi, de la Bonn, unde a ocupat locul 19. După ce a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, a început antrenoratul la clubul Farul. Printre sportivele cunoscute pe care le-a pregătit se numără Mădălina Ciucuraş şi Raluca Văcăraşu. În 2007, s-a ocupat, alături de antrenorul Horia Gheorghe, de înfiinţarea, de selecţia şi de antrenamentele de la subcentrul de scrimă al CS Farul de la Cumpăna, pus pe roate cu sprijinul Primăriei Cumpăna (primar, Mariana Gâju). 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii