Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Acum câţiva ani, nu am fi visat la aşa ceva“ Cele 13 minuni ale lumii atrag puhoaie de oameni în Portul Constanţa (galerie foto)

ro

26 May, 2014 00:00 3323 Marime text
Publicul dovedeşte un interes deosebit pentru navele din şapte ţări care sunt acostate în Portul Constanţa, la finalul Regatei Marilor Veliere din Marea Neagră. Ambarcaţiunile pot fi vizitate gratuit, iar în zonă au loc şi alte evenimente.

Festivităţile prilejuite de încheierea, la Constanţa, a SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 (Regata Marilor Veliere din Marea Neagră) au fost inaugurate sâmbătă, la eveniment fiind prezent şi preşedintele României, Traian Băsescu. În Portul Constanţa sunt prezente unele dintre cele mai mari şi mai frumoase nave cu vele din lume, care mai pot fi vizitate şi astăzi. Ieri, a avut loc şi o paradă a echipajelor şi au fost decernate premiile regatei.

„Regata Mării Negre“ este o competiţie între nave cu pânze, desfăşurată pe Marea Neagră, Portul Constanţa fiind punctul terminus. Celelalte puncte de pe traseu au fost Varna (Bulgaria), Novorossiysk şi Soci (Rusia). La linia de start s-au aliniat 13 veliere din şapte ţări, nave care sunt acum prezente în portul constănţean: la clasa A - „Sedov“, „Nadezhda“, „Mir“, „Akela“ (Rusia), „Running on waves“ (Malta), „Royal Helena“ (Bulgaria), „Mircea“ (România), „Kaliakra“ (Bulgaria); la clasa B - „Johanna Lucretia“ (Marea Britanie), „Atyla“ (Spania), „Adornate“ (România), „Bodrum“ (Turcia); la clasa C - „Sea Adventure“ (Bulgaria). „Sedov“ este cel mai mare velier din lume, cu o lungime de 117,5 metri. Nava-şcoală „Mircea“ este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înalt de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă velică totală de 1.750 de metri pătraţi. Cu o lungime de 45 de metri, goeleta cu două catarge „Adornate“ poate naviga pe mările lumii timp de 70 de zile, în medie, fiind dotată cu un puternic motor Diesel Cummins de 380 de cai putere şi cu un rezervor de 17.000 de litri. „Suntem foarte bucuroşi să fim aici. La Constanţa se întâlnesc nave şi oameni din întreaga lume. E important pentru noi să vizităm Constanţa şi România. Organizatorii locali au muncit din greu ca totul să iasă bine. Să ne bucurăm de acest mare eveniment!“, a declarat, sâmbătă, Robin Snouck-Hurgronje, preşedintele de cursă al SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. „La Constanţa se încheie impresionanta Regată a Mării Negre, una  extrem de spectaculoasă, la care nici nu am fi visat acum câţiva ani. Întrecerea a fost foarte frumoasă. Din partea României, pe lângă nava-şcoală «Mircea», să nu uităm nici de velierul «Adornate», care a avut de asemenea un comportament excepţional. Am arătat că se poate. Regata s-a desfăşurat sub patronajul şefilor de stat ai Bulgariei, Rusiei şi României, fiecare pe zona apelor ţării respective. Din moment ce regata s-a încheiat cu bine şi cu rezultate deosebite, toţi trei am purtat noroc cursei“, a spus şi Traian Băsescu.

Premii pentru navele „Mircea“ şi „Adornate“

Organizatorii se aşteptau ca peste 300.000 de vizitatori să urce la bordul navelor pe parcursul celor trei zile. Mâine, navele părăsesc portul, între orele 10.00 şi 12.00, iar în intervalul orar 15.00 - 17.00, are loc parada velierelor de-a lungul coastei Constanţei. În Terminalul de pasageri al Portului, constănţenii au parte, pe lângă vizitarea navelor, şi de alte evenimente. Sâmbătă, au susţinut concerte Antonia şi Holograf, iar ieri au evoluat Vega Band, Direcţia 5 şi Alexandra Ungureanu. Tot ieri, au avut loc competiţii sportive ale echipajelor, parada membrilor acestora, pe traseul Poarta 2 - Teatrul de Stat - bulevardul Tomis - Parcul Primăriei (prefaţată de mai multe maşini de epocă, 30 la număr, care au circulat între staţiunea Mamaia şi Terminalul de Pasageri din Port), dar şi decernarea premiilor Regatei. În prima parte a competiţiei, de la portul din Varna (Bulgaria) până în portul din Novorossiysk (Rusia), la competiţia între navele de clasă B, pe locul I s-a situat „Adornate“, urmată pe podium de „Bodrum“ şi de „Johanna Lucretia“. La întrecerile din Novorossiysk, „Mircea“ a obţinut premiul pentru cea mai bună contribuţie la activităţile sportive. La Soci, românii s-au evidenţiat din nou. „Mircea“ a luat premiul pentru cea mai bună paradă a echipajelor dintre toate navele de clasa A înscrise în competiţie. Nici „Adornate“ nu s-a lăsat mai prejos, acelaşi premiu ajungând şi pe al doilea velier românesc, cu menţiunea că nava a concurat împotriva tuturor velierelor de clasa B, C şi D. Practic, România a avut cele mai frumoase echipaje de marinari la Soci. Tot aici, „Mircea“ a mai câştigat două premii I, unul la mini-fotbal şi unul la skandenberg.

Ceremonie de închidere cu foc de artificii

Astăzi, navele vor putea fi vizitate de public între orele 10.00 şi 20.00. La ora 20.00, este programat concertul Vega Band, iar de la ora 21.00, vor încânta publicul cei de la Moonlight Breakfast. La ora 22.30, cu ocazia ceremoniei de închidere, va avea loc un spectaculos foc de artificii. Cei care doresc să ajungă în port au la dispoziţie, gratuit, mijloace de transport RATC, autobuzele supraetajate circulând cu o frecvenţă de 15 minute între Poarta 2 şi Terminalul de pasageri al Portului. Astăzi, programul este cuprins între orele 08.00 şi 22.00.           
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii