Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„A doua mea familie“ „Constanţa Sharks“ a adus la malul mării, de peste Ocean, spiritul fotbalului american (galerie foto)

ro

06 Jun, 2014 00:00 6464 Marime text
Deşi este mai puţin cunoscut şi mediatizat în România, fotbalul american i-a plăcut mult tânărului constănţean Mihai Molnar, care s-a alăturat echipei locale, „Constanţa Sharks”. Şi la malul mării se practică acest sport, venit de peste Ocean, iar formaţia nu este una oarecare, ci se numără printre primele înfiinţate în România, în aprilie 2007, cel care a pus piatra de temelie fiind Gianluca Sordi.
 
În luna mai 2013, constănţeanul Mihai Molnar a devenit jucător de fotbal american. Elev la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ şi fost atlet şi boxer, Mihai a făcut cunoştinţă cu acest sport prin intermediul unor prieteni. „E un sport frumos, de contact, iar eu eram familiarizat cu aceste caracteristici. Atunci când am mers eu, am fost zece recruţi, iar dintre ei, în prezent, doar eu mai sunt la echipă“, declară Mihai, un tânăr de 19 ani, care are înălţimea de 1,79 metri şi greutatea de 80 de kilograme. „La acest sport se cer anumite calităţi. În primul rând, trebuie să ai viteză în regim de rezistenţă. Fazele sunt foarte scurte, durează câteva secunde. Trebuie să fii trup şi suflet pe teren. Eu mă simt ca într-o a doua familie în «Constanţa Sharks». Acest sport ne uneşte între noi. Cei care vor să practice fotbalul american trebuie să aibă, în general, peste 70 de kilograme, întrucât loviturile sunt destul de dure, iar cineva mai slăbuţ poate fi anihilat destul de rapid“, arată Mihai. Tânărul jucător spune că echipa constănţeană nu a evoluat în acest an în competiţia oficială internă, urmând a intra probabil de la anul. „Din câte ştiu, în România trebuie să ai în echipă puţini străini, iar la noi sunt mulţi.

Astfel că am disputat multe partide amicale. De un an şi jumătate, există şi Federaţia Română de Fotbal American. Echipa noastră e veche, dar, cum fotbalul american nu este un sport prea popular în ţară, nu prea s-a ştiut de Rechinii Constanţei“, precizează Mihai Molnar. Pe site-ul oficial al echipei, figurează următorul lot: Claudiu Colgiu, Mehdi Ettehadulhagh (Norvegia), Gabi Păduraru, Placide Ndengeye (Ruanda), Denis Ghiţă, Mugur Micodin, Hamza Bentahir (Maroc), Victor Mitală, Paul Mitală, Shoghi Ettehadulhagh (Norvegia), Mihai Niţu, Cristopher Stephen (Nigeria), Marian Bratosin, Wissam Dadi (Franţa), Nejat Karimi (Norvegia), Haytam Fadel (Maroc) - jucători activi, Soufiane Chami (Maroc), Sindi Hishkal (Suedia), Cristian Bucur - inactivi, Mihai Molnar, Anis Ettehadulhagh (Norvegia), Ali Ettehadulhagh (Norvegia) - accidentaţi. Antrenori sunt Denis Ghiţă şi Mugur Micodin, iar căpitani - Victor Mitală (Offense) şi Gabi Păduraru (Defense). Victor Mitală este şi cel mai solid jucător al „Rechinilor“, cu 113 kilograme. La polul opus se află Gabi Păduraru, cu doar 67 de kilograme.

„Avem câţiva norvegieni, fraţi, care urmează Facultatea de Medicină la Constanţa. Unul dintre ei a jucat chiar şi în SUA. Componenţii echipei locuiesc în Constanţa sau în localităţile învecinate, precum Victor Mitală, care e din Cumpăna. Fratele său, Paul, e navigator. Eu, Mihai Niţu (elev în clasa a 12-a la «Pedagogic») şi Claudiu Colgiu vom da admitere la Facultatea de Kinetoterapie. Mulţi dintre băieţi au joburi şi nu pot veni curent. Ne antrenăm (sâmbăta şi duminica) pe terenul de la Oil Terminal, acolo unde şi jucăm“, punctează Mihai Molnar, care s-a accidentat într-un meci, suferind o ruptură de ligamente. Ultimele trei partide susţinute de Skarks, toate câştigate, au fost: 13-8 cu Rebels, 66-8 cu Predators şi 28-0 cu Wariors. De asemenea, anul trecut, echipa a susţinut şi o demonstraţie într-un centru comercial din Constanţa.
 
Sacrificiul antrenorilor
 
Echipamentul de fotbal american este unul scump. După cum spune Mihai Molnar, costurile pot ajunge şi la 1.000 de dolari, cei de la Sharks având, de regulă, echipament de 300 - 400 de dolari. „Ne-a plăcut enorm sacrificiul antrenorilor noştri, care au cumpărat echipament din banii lor“, spune tânărul, care abia aşteaptă să intre în campionat şi să-l şi câştige. De asemenea, un alt obiectiv este revanşa cu echipa Turciei, în faţa căreia românii au pierdut la un scor drastic. „Ne-am confruntat cu o echipă masivă. Cel mai mic de la ei avea în jur de 110 kilograme. Erau unii şi de 130 kilograme, iar cel mai solid cântărea 150 de kilograme. În această situaţie, ne-am zis: «Hai măcar să încercăm să ne ţinem pe picioare!» Te întrebi, când vezi asemenea uriaşi: «Oare ce mănâncă?»”, povesteşte tânărul constănţean.      
 
Ce este fotbalul american
 
Potrivit Wikipedia, fotbalul american, cunoscut în SUA şi în Canada doar sub termenul de fotbal, este un sport de echipă, care îmbină strategia cu jocul fizic. Obiectivul este să se câştige puncte avansând cu mingea în terenul echipei adverse. Denumirea este inspirată din lungimea mingii de fotbal american - 1 foot. Scopul jocului constă în a înscrie puncte prin avansarea balonului oval în terenul de ţintă advers. Fotbalul american este un sport de contact. Unii jucători sunt mari şi puternici, iar alţii sunt mici şi rapizi. Forţa brută este solicitată deseori, dar şi inteligenţa, agilitatea şi priceperea. Poate fi un joc de mare complexitate, în special la nivel profesionist. Totuşi, regulile elementare pot fi înţelese foarte uşor, indiferent de cine este practicat. Fotbalul american îşi are originile în jocul de rugby şi fotbal, delimitându-se într-un sport separat în anii 1880, ca urmare a unor modificări introduse de către Walter Camp, considerat părintele fotbalului american. O  echipă de 11 oameni este în posesia mingii. Aceasta se numeşte Offense (atac) şi încearcă să avanseze cu mingea în lungul terenului, fie fugind cu ea, fie pasând-o, şi să marcheze puncte trecând linia de scor şi ajungând cu ea în zona ce poartă numele de Endzone (zona de scor). Cealaltă echipă se numeşte Defense (apărare). Aceasta încearcă să oprească echipa în ofensivă şi să o facă să piardă posesia mingii. Dacă echipa în ofensivă reuşeşte să marcheze, va ceda posesia echipei adverse şi rolurile se schimbă (echipa în ofensivă se va apăra şi echipa defensivă va ataca). Aceste schimbări de posesie se vor produce până în momentul în care cele patru sferturi ale meciului se vor termina. Fiecare sfert are 15 minute, dar există şi mai multe pauze. Terenul are 100 yarzi lungime şi 53 yarzi lăţime (un yard are 0,9144 metri). Marcajele albe de pe suprafaţa terenului ajută jucătorii, oficialii şi fanii să urmărească jocul cât mai bine.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • referat 17 Feb, 2024 11:43 vine si mla sa va arate cum se face!