Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub îndrumarea chirurgului Halil Ibrahim Canter, de la Acibadem Medicii constănţeni au efectuat două operaţii de reconstrucţie mamară (galerie foto)

ro

25 Nov, 2014 00:00 2512 Marime text
Două paciente au fost supuse, ieri, unor operaţii de reconstrucţie mamară, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Intervenţia chirurgicală a fost supravegheată de profesorul Halil Ibrahim Canter de la Grupul de Spitale Acibadem din Turcia. Ulterior, acesta a susţinut şi un curs pentru medicii constănţeni. Întreaga intervenție a fost transmisă live, astfel încât toţi medicii au putut deprinde tehnicile folosite.
 

„În cadrul parteneriatului cu Grupul de Spitale Acibadem din Turcia, profesorul Halil Ibrahim Canter a avut amabilitatea să ne facă o vizită şi să participe la intervenţiile chirurgicale care sunt în premieră în Constanţa, în cadrul Programului de reconstrucţie mamară. Este unul dintre evenimentele care vor mai urma, deoarece vom continua parteneriatul cu acest grup prestigios de spitale din lume. Săptămâna acesta, şase asistente din spitalul nostru vor merge la o specializare
în lstanbul“, a declarat, ieri, în contextul unei conferinţe de presă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţînă. Profesorul Halil Ibrahim Canter a participat, ieri, la cele două operaţii, sfătuind medicii constănţeni şi împărtăşindu-le din experienţa sa. De altfel, medicul Halil Ibrahim Canter are o lungă experienţă în chirurgia plastică a sânului. „Cele două paciente, care au fost supuse, ieri, unor operaţii de reconstrucţie mamară, au 52 de ani şi, respectiv, 61 de ani. Pacienta de 61 de ani a suferit o reconstrucţie imediată de sân. Medici ai Clinicii de Chirurgie Generală au executat o mastectomie, după care medici plasticieni au lucrat la reconstrucţia sânului. Celei de-a doua paciente, care a fost operată acum cinci ani, i-a fost montat un dispozitiv special, numit expander, cu ajutorul căruia a fost expandată pilea. Ulterior, medicii vor reconstrui sânul: fie printr-un implant, fie printr-un lambou muscular. Ambele paciente vor avea nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale, ultimele fiind reconstrucţia mamelonului şi a areolei“, a precizat dr. Bogdan Caraban, şeful secţiei Chirurgie Plastică din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Pionierat naţional

Programul Ministerului Sănătăţii de reconstrucţie mamară gratuită a femeilor cu cancer la sân a debutat în luna septembrie. Spitalului Judeţean Constanţa i-au fost alocaţi 80.000 de lei. O comisie va analiza situaţia medicală a pacientelor şi va stabili dacă ele pot intra sau nu în acest program, de care pot beneficia inclusiv femeile care au fost deja operate. Una dintre condiţiile de includere este vârsta: trebuie să aibă mai puţin de 65 de ani. „Astfel de operaţii nu se fac în mod curent la noi, deoarece nu sunt decontate încă de Casa de Asigurări. Noi profităm de acest program naţional. Trebuie să îmbunătăţim tehnica medicilor şi să învăţăm din experienţa altora“, a mai spus managerul unităţii sanitare constănţene. „Programul naţional este un pionierat în întreaga ţară. Este funcţional din luna septembrie, iar până acum, Casa Naţională de Asigurări în Sănătate nu a decontat nimic pentru protezele mamare. România era una dintre puţinele ţări din Europa unde protezele mamare nu erau decontate. Acum avem acest program, însă experienţa este destul de redusă în rândul chirurgilor plasticieni din întreaga ţară în ceea ce priveşte reconstrucţia mamară. Avem şi noi o experienţă redusă, de aceea îi mulţumim profesorului Halil Ibrahim Canter, cu care ne-am sfătuit. Sunt convins că aceste intervenţii vor avea succes şi că vom continua cu astfel de intervenţii şi pe viitor“, a mai spus dr. Bogdan Caraban, şeful secţiei Chirurgie Plastică din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii