Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stimulentul pentru părinţii care se întorc la muncă înainte de terminarea concediului pentru creşterea copilului, majorat

ro

18 Jan, 2017 12:18 42283 Marime text
Guvernul a majorat în şedinţă de azi cuantumul stimulentului de inserţie acordat părinţilor care se întorc la activitatea profesională înainte de finalizarea concediului pentru creşterea copilului. Suma va fi de 650 de lei, faţă de 530 de lei în prezent.

Măsura urmează a fi aplicată începând cu drepturile lunii aprilie 2017.

Perioada de acordare a stimulentului de insertie

Dacă părintele îşi reia activitatea profesionala cu cel puţin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a vârstei de 2 ani (3 ani, în cazul copilului cu handicap), stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.

Atenţie! Indemnizaţia aferentă concediului pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie nu se pot cumula. În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţie şi cer stimulentul, plata primului drept se suspendă. Persoanele care deja primesc stimulentul de inserţie se pot bucura, de astăzi, de recalcularea acestuia.

Stimulentul poate fi cerut de oricare dintre părinţi

Poate să beneficieze de stimulentul de inserţie oricare dintre părinţii fireşti ai copilului (adică ori mama, ori tatăl, nu amândoi), dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Acest drept se cuvine pentru fiecare naştere.

"Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore", prevede actul normativ.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, pentru a obţine stimulentul de inserţie sunt următoarele:

  • solicitanţii să fie cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (adică fără cetăţenie);
  • solicitanţii să aibă domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;
  • solicitanţii să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Acte necesare:

  • cerere scrisă
  • cartea de identitate a părintelui care solicită stimulentul - copie şi original
  • cartea de identitate a celuilalt părinte - copie şi original
  • certificatul de naştere al copilului - copie şi original
  • certificat căsătorie
  • adeverinţa tip eliberata de angajator, din care să rezulte că persoana indreptăţită a beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal, se precizeaza perioada), a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului (nu intereseaza cuantumul acestora) sau realizeaza venituri in prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activitatii
  • declaratia celuilalt parinte (se completeaza in fata functionarului)
  • dosar cu sina din carton (coperti intregi)
  • hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, daca este cazul
Daca se doreste plata in cont bancar, dosarul va contine si un extras de cont, pe numele solicitantului, la una dintre bancile acceptate:
        B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank si ING Bank

Cererea pentru acordarea stimulentului de insertie se depune la DGASPC de care apartine solicitantul si se transmite spre solutionare Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii