Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a redus numărul de vizitatori? Câţi bani adună Spitalul Judeţean Constanţa din taxa de intrare

ro

04 Mar, 2013 23:01 1809 Marime text
La ora actuală, Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa obţine venituri zilnice de 350 de lei, după cum susţin reprezentanţii unităţii sanitare, din încasarea taxei de acces pentru vizitatorii care vor să intre în unitatea medicală în afara orelor de vizită. În total într-un an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa colectează suma de 127.750 de lei din această taxă. Cu toate acestea, în anul 2007, când unitatea era condusă de dr. Ioan Tofolean, veniturile zilnice ajungeau la 2.000 de lei din perceperea taxei de intrare. De altfel, pe pagina de internet a unităţii sanitare din Constanţa este postat şi programul de vizită. Astfel, rudele pacienţilor pot intra gratuit de luni până vineri între orele 14.00 şi 16.00, şi sâmbătă - duminică, între orele 13.00 – 16.00. În afara orelor de vizita taxa este de 5 lei.

Cât priveşte implementarea noului orar de vizite stabilit de  către Ministerul Sănătăţii, constănţenii mai au de aşteptat până când îşi vor putea vizita rudele internate după acesta. Conducerea unităţii sanitare din Constanţa a mai cerut 45 de zile de la ministerul de resort pentru a pune la punct circuitele.  Astfel, noul program de vizite, conform Ordinului MS, atât pentru aparţinătorii, cât şi pentru studenţii şi medicii rezidenţi va deveni funcţional peste 45 de zile, undeva în luna aprilie. 

Ce spune ordinul Ministerului Sănătăţii

Din acest an, pacienţii internaţi în unităţile sanitare publice vor beneficia de un timp prelungit de vizită din partea aparţinătorilor. Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, publicat în 21 decembrie în Monitorul Oficial, programul de vizită în spitale se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, programul de vizită se realizează între orele 10.00 – 20.00. De asemenea, este strict interzisă percepţia de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice. Potrivit Ordinului 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice emis de ministrul sănătăţii, spitalele sunt obligate să respecte reglementările privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Conform documentului, programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică programul de vizită se realizează între orele 10.00 – 20.00. Managerii unităţilor sanitare au obligaţia să afişeze programul de vizite la toate intrările din unitatea sanitară, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor.

Sancţiuni pentru agenţii de pază

Documentul vine cu sancţiuni drastice şi pentru agenţii de pază care încalcă dispoziţiile Ordinului. „Conducerea unităţii sanitare publice are obligaţia de a instrui angajaţii serviciului de pază propriu şi pe cei ai firmelor de pază, după caz, asupra programului de vizite, obţinând o declaraţie de la fiecare dintre aceştia prin care se angajează să respecte aplicarea programului respectiv şi să nu pretindă sau să primească niciun fel de atenţii în vederea permiterii accesului în afara programului de vizită. În cazul încălcării acestor prevederi se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă pentru persoana care se face vinovată, sau încetarea contractului cu firma de prestări servicii de pază”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii