Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare a investit un milion de dolari în ecologizarea platformei Petromidia (galerie foto)

ro

05 Mar, 2014 00:00 1640 Marime text
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a finalizat proiectul de ecologizare a unui sit contaminat istoric cu produse petroliere în limitele legislaţiei de mediu, aflat pe suprafaţa platformei Petromidia.
 

Investiţia companiei în implementarea proiectului de tratare a zonei s-a ridicat la 1 milion USD. „Ecologizarea zonei Facle-Halde-şenal, perimetru menţionat în Inventarul naţional de situri contaminate istoric din România reprezintă o reafirmare a angajamentului Grupului Rompetrol privind respectarea legislaţiei de mediu în vigoare, precum şi respectarea angajamentelor pentru protejarea perimetrelor utilizate în activităţile platformei Petromidia. Astfel, Rompetrol îşi îndeplineşte responsabiliăţile de ordin moral pe care le implica promovarea şi protecţia sănătăţii, siguranţei angajaţilor şi partenerilor, comunităţilor situate în vecinătatea locurilor în care îşi desfăşoară activitatea”, a declarat Felicia Andrei, QHSE Group manager, Rompetrol Rafinare. Lucrările de ecologizare au fost realízate de firme specializate în acest domeniu, s-au derulat pe parcursul a 2 ani şi au constat în ecologizarea unei suprafeţe de 5.000 m2, respectiv tratarea reziduurilor cu conţinut de produse petroliere grele, în concentraţie sub nivelul pragului de alertă admis, în conformitate cu legislaţia de mediu.

Tehnologia de decontaminare a constat în tratamentul enzimatic al zonei afectate, efectuându-se, în paralel, recuperarea produsului petrolier şi pomparea apei curate în staţia de epurare proprie. Etapele proiectului au presupus investigaţiile iniţiale (efectuarea de analize, stabilirea reţetei tratamentului adecvat), execuţia propriu-zisă, corecţiile dozajelor de enzime în funcţie de diferitele grade de contaminare din teren şi refacerea ecologică. După finalizarea ecologizării, perimetrul a fost înierbat, împrejmuit cu pomi şi redat utilizării industriale.

Proiectul de remediere a fost realizat cu respectarea prevederilor din Acordul de mediu deţinut de Rompetrol Rafinare pentru execuţia acestuia, având ca rezultat atingerea ţintelor de remediere stabilite de autoritatea competentă pentru protecţia mediului. Grupul Rompetrol este deţinut integral de KazMunayGas – compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - ce îşi desfăşoară activitatea în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Grupul este implicat în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport etc. Compania Rompetrol Rafinare operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti. Rafinăria Petromidia reprezintă peste 40% din capacitatea de rafinare a României iar randamentele sale operaţionale o plasează în topul celor mai performante rafinării din Europa de Sud Est.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii