Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul militar Traian Chircu a ajuns la capătul puterilor „Înaltul Teodosie va trebui să-şi asume infracţiunea de genocid împotriva mea şi a familiei mele” (documente)

ro

07 Aug, 2013 00:00 9892 Marime text
Procesul intentat în anul 2009 de preotul militar Traian Chircu Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Ministerului Apărării Naţionale şi Garnizoanei Mangalia s-a terminat. După patru ani de procese, preotul militar Traian Chircu a câştigat procesul cu Arhiepiscopia Tomisului. Cu toate că a încercat pe 27 iunie  să se împace cu Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, iată că aceasta nu a mai avut loc.

„Îmi retrag, toate acuzaţiile publice aduse Înaltului Teodosie şi clerului din staful de conducere al Arhiepiscopiei Tomisului, cu regretul că nu m-am rezumat la o apărare, fără să acuz pe nimeni. Ştiu că Înaltul Teodosie are capacitatea de a-şi ierta supuşii, însă vreau să fiu înţeles că nu aştept nimic în schimbul scuzelor care, evident, rămâne la latitudinea Înaltpreasfinţiei Sale dacă mi le acceptă sau nu. Este datoria mea de a-mi cere iertarea ÎPS Teodosie, însoţită de renunţarea la divergenţele procesuale, la orice acţiune sau inacţiune împotriva Înaltpreasfinţiei sale şi colaboratorilor de la conducerea Arhipiscopiei Tomisului, indiferent de hotărârea ce o va lua în legătură cu situaţia în care mă aflu”, spunea pe 26 iulie preotul Traian Chircu, într-o scrisoare primită pe adresa de email a cotidianului ZIUA de Constanţa. Dar aşa cum nu a primit niciun răspuns de la Arhiepiscopia Tomisului, Traian Chircu a mai făcut o încercare.

„Vom renunţa la tot ceea ce ne mai puteţi lua...”

Pe adresa de email a cotidianului ZIUA de Constanţa a mai sosit o scrisoare semnată de preotul Traian Chircu. „Având în vedere că propunerea de împăcare şi iertarea pe care v-am cerut-o nu au trezit niciun interes din partea Înalt Preasfinţiei Voastre, vă rog să-mi eliberaţi măcar un înscris favorabil reîncadrării în funcţia de preot militar, începând cu 6 august 2013, în oricare altă Eparhie din cuprinsul Patriarhiei Române. Am nevoie să luaţi o hotărâre în acest sens, fiindu-mi necesară scoaterii fiului meu din comă în care a intrat în noaptea de 1 august, după externarea din spital. Între viaţă şi moarte, copilul nu-mi strigă altceva decât să mi se facă dreptate, să redevin preot militar, să i se redea credinţa în Biserica în care a deschis ochii şi în care a crescut.  Şi eu, şi soţia mea vă implorăm, pe Înalt Presfinţia Voastră şi colaboratorii de la Centrul Eparhial să nu ne lăsaţi în ceasul de grea cumpănă şi ne angajăm în scris, dacă este nevoie ca în schimbul recuperării, în schimbul vieţii şi sănătăţii copilului nostru să renunţăm la tot ceea ce credeţi că ne mai puteţi lua, preoţie, bani, vieţile noastre, orice”, ne-a scris Traian Chircu.

„Pregătiţi locurile unde ne îngropaţi pe rând...”

„Dacă însă şi în această situaţie dramatică în care am fost adus pe nedrept şi nevinovat, astfel cum v-am argumentat în precizările la comunicatul public din 26 iunie 2013, veţi rămâne la fel de nepăsător faţă de strigatul disperat al părinţilor pentru fiul lor, care ar fi trebuit pe 6 august 2013 să împlinească 18 ani, nu suferinţe, târât prin spitale în comă, pregătiţi-vă să vă asumaţi genocidul familiei mele. Pregătiţi cu autorităţile administrative din Mangalia locurile unde ne îngropaţi pe rând, pentru că şi cavoul de familie de lângă Biserica militară ni l-aţi luat, încât nici în mormânt nu ne-aţi mai lăsat loc. Nu putem să trecem peste necazul de a ne vedea fiul cum ne moare sub ochi, strigând cu limbă de moarte să ne scoateţi din necazurile pe care le-aţi abătut asupra noastră, nu ne permitem să ne îngropăm copilul, iar noi sa mai trăim pe urmă. Cel puţin eu voi muri în aceeaşi clipă cu el şi să ştie toată lumea că o astfel de moarte nu e suicid, ci moarte după o aprigă tortură psihică şi fizică pe care mi-aţi provocat-o şi la care mi-aţi condamnat familia în ultimii 4 ani de zile. Înaltul Teodosie nu are Dumnezeu, nu iartă, fără concesii financiare, materiale sau de altă natură. Prin urmare Înaltul Teodosie va trebui să-şi asume infracţiunea de genocid împotriva mea şi a familiei mele, iar dacă Parchetul General nu se va sesiza din oficiu în acest sens, sunt obligat să înaintez plângere penală la Procuratura Internaţională de la Haga. Cu regret ca Arhiepiscopia Tomisului a devenit lagărul de orori, de prigoană împotriva preoţilor şi că dictatorul care o conduce nu are Dumnezeu de care să se teamă şi nici ruşine faţă de lumea în faţa căreia mai îndrăzneşte să apară cu poveşti despre iertare şi compasiune”, a mai scris Traian Chircu. 

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a precizat că fostul preot Traian Chircu trebuie să aibă răbdare „Situaţia lui se va soluţiona în Consistoriul Mitropolitan. Trebuie să aibă răbdare. Arhiepiscopia Tomisului va lua o decizie în funcţie de decizia Consistoriului Mitropolitan”, a precizat Călin Gavrilaş. Reamintim că problemele preotului Traian Chircu au început în 2009, când Capela Militară din Mangalia a fost trecută în regim civil şi intrată în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Atunci, părintelui care o păstorea i s-a retras dreptul de administrare şi cheia de la lăcaş.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii